Přeskočit na obsah

Konzumace ovoce jsou nepřímo úměrné koronární ateroskleróze u starých mužů

Epidemiologická data ukázala, že konzumace ovoce (speciálně bobulovin) a zeleniny má za následek snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění. Proto se autoři zaměřili na sledování vztahu mezi tloušťkou intima‑media karotické arterie a spotřebou zeleniny a ovoce u mužů nad 70 let s vysokým rizikem kardiovaskulárních onemocnění.

Kompletní data o stravě a provedené ultrazvukové změření tloušťky intima‑media na karotické arterii bylo k dispozici u 547 mužů. U čtvrtiny mužů s nejvyšší spotřebou ovoce byla tloušťka intima‑media na karotické arterii 0,89 mm (SE 0,18 mm). U čtvrtině mužů s nejnižší spotřebou ovoce byla 0,96 (SE 0,25).

Rozdíl byl statisticky signifikantní (p = 0,033). Mnohorozměrová regresivní analýza prokázala, že čím více ovoce se konzumuje, tím je tloušťka intima‑media karotické arterie nižší, a to i po standardizaci vzhledem k věku, kouření cigaret, příjmu cholesterolu a nasycených tuků, spotřebě mléka a tučných mléčných výrobků.

Tato studie ukazuje, že konzumace ovoce (zvláště bobulovin) chrání starší muže s nejvyšším rizikem kardiovaskulární choroby před karotickou aterosklerózou.

____________________________________________________________________________________________________________________

Ellingsen I, Hjerkinn EM, Seljeflot I, et al. Consumption of fruit and berries is inversely associated with carotid atherosclerosis in elderly men. Br J Nutr 2008;99:674–681.

Zdroj: Kapitoly z kardiologie

Sdílejte článek

Doporučené

Britská NHS vyrazila do boje proti HPV

12. 8. 2025

Britská Národní zdravotní služba (NHS) naléhavě žádá statisíce mladých lidí, kteří dosud nepodstoupili očkování proti lidskému papilomaviru (HPV),…