Přeskočit na obsah

Může užívání vitaminů zvýšit mortalitu?

Důvěryhodné testy prokázaly, že konzumace beta karotenu je spojena se zvýšeným rizikem úmrtí (o 7 %). Navíc nedávné studie naznačují, že beta karoten může působit i jako kokarcinogen zejména v souvislosti s karcinomem plic. Tyto závěry vyplývají z metaanalýzy randomizovaných primárních a sekundárních studií zaměřených na efekty antioxidačních suplementů a publikovaných do října 2005. Studie zahrnovaly celkem 232 606 osob, jejichž věk byl v průměru 62 let.

„Suplementace vitaminu E vykázala o čtyři procenta vyšší riziko mortality a podávání vitaminu A zvyšovalo riziko mortality dokonce o 16 % v porovnání s kontrolními osobami. Velikost dávek vitaminu E přitom neměla na mortalitu žádný vliv,“ uvedl Goran Bjelakovic z výzkumného týmu Copenhagen University Hospital. Dánští vědci naproti tomu neobjevili žádné zvýšení rizika mortality při podávání vitaminu C a selenu.

„Mnoho lidí, kteří užívají vitaminové přípravky, věří, že je učiní zdravějšími a ochrání je před nemocemi, přestože dosud nebylo jisté, zda je tato suplementace prospěšná,“ poznamenal Bjelakovic. Závěry Bjelakovicova týmu kontrastují s nálezy observačních studií, podle nichž antioxidanty zdraví upevňují. „Uvážíme‑li, že 10 až 20 % dospělé populace v Severní Americe a v Evropě (80 až 160 milionů lidí) konzumuje tyto doplňky stravy, konsekvence pro veřejné zdraví mohou být závažné,“ připomněli autoři studie.

Výsledky ovlivnil výběr studií

Studie, které zpracovávala metaanalýza, byly prováděny v Evropě, Severní a Jižní Americe, Asii a Austrálii a trvaly v průměru 3,3 roku. „Když byly do analýzy zahrnuty i výsledky méně kvalitních studií, nebyly zjištěné rozdíly v hodnotách rizika mortality signifikantní,“ podotkli výzkumníci. Z metaanalýzy také vyplynulo, že neexistuje důkaz, že konzumace vitaminu C prodlužuje délku života. Když výzkumníci separátně analyzovali efekty konzumace selenu podávaného samostatně nebo v kombinaci s dalšími vitaminovými doplňky, zjistili, že vykazuje tendenci snižovat mortalitu. Avšak po vyřazení méně kvalitních studií z analýzy tento příznivý efekt již v případě konzumace selenu zjištěn nebyl.

Volné radikály jsou možná potřebné

Lékaři se také pokusili podat vysvětlení, jaké jsou pravděpodobné mechanismy negativního efektu suplementů na mortalitu. „Eliminace volných radikálů v našem organismu po podání těchto antioxidantů zřejmě interferuje s některými důležitými defenzivními mechanismy, jako je apoptóza, fagocytóza a detoxikace,“ uvedli autoři analýzy. Ačkoliv oxidativní stres navozený přítomností volných radikálů hraje hypotetickou roli v patogenezi mnoha chronických onemocnění, může se také jednat o konsekvence patologických stavů. Proto je třeba lépe porozumět principu mechanismů působení antioxidantů v relaci s potenciálním onemocněním.

Studie byly limitovány

Zastánci vitaminových doplňků ale tvrdí, že výsledky analýzy vážně zkreslilo zahrnutí studií s těžce nemocnými pacienty. V případě, kdy je kardiovaskulární onemocnění již rozvinuté, nemohou totiž antioxidanty stav pacienta zlepšit. Studie zařazené do metaanalýzy také posuzovaly pouze efekt syntetických antioxidantů a vykazovaly řadu limitací, o kterých se zmiňují sami autoři studie. Kromě kolísavé kvality studií se jednalo i o skutečnost, že vyšetřované populace pocházely vesměs ze zemí, kde se nevyskytují případy zjevné deficience specifických suplementů a nebylo tak možné hodnotit efekty suplementace ve skupinách osob se specifickými potřebami. Další limitace zahrnovaly porovnání různých antioxidantů s různými vlastnostmi, podávaných v různých dávkách a po různou dobu. Mnohé analyzované studie zkoumaly efekty antioxidantů užívaných ve vyšších dávkách, než je běžné, přičemž v některých případech podávané dávky dokonce překračovaly denní doporučené příjmové hodnoty.

Vitaminy jsou však potřebné

Bjelakovicovy poznatky komentoval prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA, přední český odborník na tuto problematiku a mj. děkan 1. LF UK v Praze. „Pohled na antioxidanty se vyvíjí a mění. Mnoho odborníků upozorňovalo a upozorňuje na to, že systém antioxidační ochrany organismu je komplexní a při podávání antioxidantů je potřeba mít to na mysli. Když vitamin E (tokoferol) zachytí radikál, sám se stává tokoferylovým radikálem, který může být regenerován antioxidanty na rozhraní lipofilního a hydrofilního prostředí, např. vitaminem C, glutathionem a dalšími molekulami. Riziko podávání vitaminu A je známo a v minulosti byly již dvě velké studie zastaveny z důvodu zvýšené incidence nádorů,“ uvedl prof. Zima. Podle něj je otázkou též vztah ke kyselině retinové a jejímu receptoru, který hraje významnou regulační roli.

„K uvedeným závěrům je třeba přistupovat střízlivě i z důvodu, který autoři uvádějí, a to výběru studií pro metaanalýzu a délky podávání antioxidantů,“ připomněl T. Zima s tím, že volné radikály jsou potřebné pro lidský život. Fyziologicky v něm vznikají, podílejí se na ochraně organismu při zánětlivé reakci a dalších regulačních mechanismech. Škodlivý je až oxidační stres, kdy je vyšší tvorba radikálů a fyziologická nebo snížená koncentrace antioxidantů.

Plnou verzi článku najdete v: Medical Tribune 9/2007, strana A6

Zdroj:

Sdílejte článek

Doporučené

Britská NHS vyrazila do boje proti HPV

12. 8. 2025

Britská Národní zdravotní služba (NHS) naléhavě žádá statisíce mladých lidí, kteří dosud nepodstoupili očkování proti lidskému papilomaviru (HPV),…