Nedoceněný vitamin K a kostní metabolismus
V polovině letošního roku uveřejnil American Journal of Health-System Pharmacist článek Jamie Adamse a Josepha Peppiga, který shrnuje roli vitaminu K v prevenci a léčbě osteoporózy a arteriálních kalcifikací. Autoři upozorňují, že vliv vitaminu K na krevní srážlivost je dostatečně znám a jeho množství v běžné potravě obvykle stačí k pokrytí jeho potřeby na aktivaci proteinů účastnících se krevní koagulace. Toto množství však bývá (zhruba u 90 % populace) nedostatečné pro aktivaci bílkovin, které hrají rozhodující roli v kostním metabolismu. Na význam vitaminu K pro kostní metabolismus upozornily nadměrné kalcifikace a poruchy ve stavbě skeletuu části novorozenců matek, které dostávaly v prvních třech měsících gravidity warfarin. Ten totiž interferuje s účinky vitaminu K. K zvýšenému zájmu o tento vitamin též významně přispěl nález snížené plazmatické koncentrace vitaminu K (zhruba o 30 %) u pacientů s osteoporózou. Vitamin K1, rostlinný fyllochinon, je obsažen zejména v zelenině (salátu, špenátu a brokolici), ale vzhledem k jeho obtížné extrakci z chloroplastů se jej vstřebá do krevního oběhu jen pět až deset procent.
...
Plnou verzi článku najdete v: Medical Tribune 19/2005, strana 6
Zdroj: