Nutraceutika vyžadují další výzkum
U některých doplňků stravy byly zdůrazňované pozitivní fyziologické účinky převzaty pouze z etnofarmakologických studií. Komplexní charakterizace aktivních složek doplňku stravy by měla vycházet nejen z farmakologické dokumentace in vitro a in vivo biologické aktivity jednotlivých komponent použitého extraktu či frakce, ale také ze studií o možných interakcích s léky, nutričními složkami denní diety a metabolických transformacích hlavních obsahových látek. Biologický účinek extraktu zpravidla není vyvolán jednou chemicky definovanou látkou působící na jeden cíl v buňce (bílkovinu, glykoprotein, lipoprotein, DNA), ale desítkami obsahových látek, které komplexně působí na metabolické děje v organismu. Doplňky stravy většinou obsahují:
části intaktních rostlin,
obohacené extrakty,
frakce z extraktů doplněné např. vitaminy/ biogenními prvky,
chemicky definovanou látku (nutraceutikum),
která se vyskytuje v potravě a má pozitivní účinek na lidský organismus.U všech doplňků stravy, které vykazují prokazatelný fyziologický účinek, je za něj zodpovědná určitá skupina nutraceutik – jako např. flavonoidy, isoflavonoidy, fytosteroly, β-oligofruktany, glykosaminoglykany, ω-3/6-polynenasycené mastné kyseliny, glykosinoláty a další látky.
...
Plnou verzi článku najdete v: Medical Tribune 11/2005, strana 12
Zdroj: