Ovlivnění dekubitálních vředů výživovým prostředkem Cubitan
Při péči o pacienta je zapotřebí věnovat nutriční problematice a jejímu sledování stejnou pozornost, jako sledování zdravotního stavu a poruchám fyziologických funkcí. Je zapotřebí si uvědomit, že zejména u seniorů se objevuje problém snížené chuti k jídlu a ztráta nebo výrazné snížení pocitu žízně. Příčin může být několik. Pokud pacient ztrácí na hmotnosti a váhový úbytek je v kilogramech nebo desítkách kilogramů v kratším časovém horizontu (týdny nebo měsíce), je zapotřebí bezodkladně pátrat po příčině tohoto jevu a vyloučit především nádorový proces v oblasti gastrointestinálního traktu, hyperfunkci štítné žlázy, případně jiné organické onemocnění. Kromě toho mohou být příčinou problému se stravováním i další skutečnosti:
problémy v dutině ústní (záněty, špatné zubní protézy),
nedostatek finančních prostředků,
špatná pohyblivost,
nedostatečné nebo nefunkční sociální kontakty (sousedé, rodina),
stáří a osamělost,
vážné choroby ovlivňující metabolismus (srdeční a ledvinné selhání),
nausea, zvracení, průjem, anorexie,
operační zákroky na gastrointestinálním traktu,
alkoholismus a abúzus léků (hlavně analgetik),
onemocnění jater, pankreatu a ledvin,
onemocnění štítné žlázy a nadledvin,
psychické poruchy,
radioterapie a chemoterapie,
dlouhodobé podávání nesteroidních antirevmatik, antacid a laxancií,
podávání antidepresiv a antihypertenziv,
podávání digitalisu, diuretik a KCl.
Stav výživy a příjem stravy a tekutin je nutno objektivizovat. Základem je výpočet BMI (body mass indexu), který se vypočítává jako podíl hmotnosti v kilogramech a druhé mocniny výšky v metrech. Měla by být odebrána výživová anamnéza, v níž se sledují stravovací návyky (např. i omezení ve stravování, speciální diety, příjem tekutin, příjem vitaminů), stravovací problémy (mj. chuť k jídlu, potíže se žvýkáním, polykáním a střevní peristaltikou), zdravotní anamnéza (zdravotní stav a užívání léků)..
Plnou verzi článku najdete v: Medicína po promoci 4/2008, strana 68
Zdroj: