Přeskočit na obsah

Paleodieta ženám prospívala více než nízkotučná dieta

Obézní ženy po menopauze, které si zvolily paleolitický typ diety, vykázaly zlepšení biomarkerů pro inzulinovou rezistenci ve srovnání se ženami, které byly na nízkotučné dietě. Prokázala to studie švédských vědců v čele s Carolinou Blomquistovou z Umeå University, kteří o svých výsledcích referovali na výročním setkání Endocrine Society.

„Paleolitický typ stravy sníží specifické mastné kyseliny a aktivitu desaturázy v krvi, spojené s inzulinovou rezistencí, výrazněji než kontrolní nízkotučná dieta,“ uvedla Blomquistová s tím, že paleodieta může mít dlouhodobé příznivé účinky na onemocnění související s obezitou, jako je inzulinová rezistence a kardiovaskulární onemocnění.

Koncentrace estrogenu se při vstupu do menopauzy snižuje, což vede k abdominálnímu typu obezity a snížení citlivosti na inzulin, vysvětlila Blomquistová. Příjem nasycených mastných kyselin vede ke zvýšení koncentrace prozánětlivých faktorů. „Tyto prozánětlivé faktory pak mohou vyvolat stav chronického zánětu malé intenzity, jenž vede ke snížení citlivosti na inzulin a ke vzniku kardiovaskulárních chorob,“ doplnila. „Polynenasycené mastné kyseliny, jež jsou např. v rybách, mohou na druhé straně mít příznivý vliv na citlivost k inzulinu působením na specifické geny, svaly a játra. Polynenasycené mastné kyseliny mohou též snížit zánět a také chuť k jídlu,“ řekla Blomquistová.

Studie sledovala 70 žen po dobu 24 měsíců. V této práci ženy v rámci paleodiety konzumovaly stravu skládající se z 30 procent bílkovin, 30 procent sacharidů a 40 procent tuků, včetně vyššího množství nenasycených mastných kyselin. Konzumovaly libové maso, ryby, ovoce, zeleninu, olej a ořechy, ale nikoli mléčné výrobky, obiloviny, přidané soli nebo rafinovaný tuk a cukr. Ve skupině s nízkotučnou dietou se ženy zaměřovaly na konzumaci stravy s 15 procenty bílkovin, 55 procenty sacharidů a 30 procenty tuku. Ve stravě měly více celozrnných produktů, pouze nízkotučné mléčné výrobky a tři porce ryby týdně.

Po 24 měsících byla ztráta hmotnosti obdobná u obou skupin, 11 procent u skupiny s paleodietou a osm procent u skupiny s dietou s nízkým obsahem tuku. U žen ve skupině s paleodietou došlo k poklesu aktivity delta‑9‑desaturázy – jaterního enzymu spojovaného se ztukovatěním jater, inzulinovou rezistencí a vyšší úmrtností.

Zdroj: Převzato a zkráceno z MedPage Today

Sdílejte článek

Doporučené