Přeskočit na obsah

Pití a diabetes 2. typu

Výsledky metaanalýzy publikované v Diabetes Care ukazují, že umírněný každodenní příjem alkoholu působí jako protektivní faktor v rozvoji DM 2. typu. Naproti tomu příjem alkoholu nad 60 gramů za den u mužů a 50 gramů za den u žen má zřejmě účinky přesně opačné.

Vědci z Univerzity v Torontu pod vedením dr. Baliunasové realizovali metaanalýzu 20 kohortových studií, které čítaly dohromady 477 200 probandů, z toho u 12 556 se během studií vyvinul diabetes 2. typu. Vstupní kritéria zahrnovala diabetes 2. typu, diagnostikovaný dle kritérií WHO, longitudinální design studie (délka studií se pohybovala mezi 3 až 20 lety) a kvantitativní měření konzumace alkoholu.

Tým investigátorů zjistil, že ve srovnání s abstinenty dosáhli muži, kteří konzumovali 22 gramů alkoholu denně, 13procentní snížení relativního rizika rozvoje DM 2. typu. U žen dopřávajících si 24 g alkoholu denně činila tato redukce dokonce 40 procent. „Naše zjištění potvrzuje výsledky předešlých studií, hovořící o gaussovském vztahu mezi průměrnou konzumací alkoholu a rizikem rozvoje diabetu u mužů i u žen. Nejasné stále zůstávají biologické mechanismy vedoucí k tomuto fenoménu. “ uzavírá dr. Baliunasová.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené