Přeskočit na obsah

Pomerančová šťáva, hyperkalémie a schizofrenie

Některé ovocné šťávy mají velmi vysoký obsah draslíku, což může u některých nemocných vyvolat nebezpečnou hyperkalémii. V literatuře je tato komplikace po vypití ovocné šťávy popisována většinou u pacientů s diabetem a renální insuficiencí. David R. Berk s dalšími dvěma spoluautory z americké Stanford University School of Medicine v Kalifornii prezentují velmi neobvyklý případ 66leté schizofreničky bez diabetu s psychogenní polydipsií a normálními renálními funkcemi. Během hospitalizace se u ní vyvinula hyperkalémie po nadměrném pití pomerančové šťávy.
...

Plnou verzi článku najdete v: Medical Tribune 27/2006, strana 15

Zdroj:

Sdílejte článek

Doporučené

Britská NHS vyrazila do boje proti HPV

12. 8. 2025

Britská Národní zdravotní služba (NHS) naléhavě žádá statisíce mladých lidí, kteří dosud nepodstoupili očkování proti lidskému papilomaviru (HPV),…