Přeskočit na obsah

Přínosy a rizika vegetariánské diety

Vegetariánská a veganská strava se v posledních letech stává stále populárnější, ale potenciální výhody a rizika těchto diet nejsou stále zcela objasněny. Předchozí výživové studie uvádějí, že vegetariáni mají nižší riziko ischemické choroby srdeční (ICHS) než nevegetariáni, nebyl však zaznamenán žádný důkaz o rozdílu v riziku úmrtnosti na cévní mozkovou příhodu (CMP). Cílem současné studie bylo sledovat nejen úmrtnost, ale i riziko výskytu CMP. Tato rozsáhlá observační studie analyzovala data od 48 188 lidí, kteří byli sledováni průměrně po dobu 18 let. Účastníci studie v průměrném věku 45 let byli rozděleni do tří skupin podle množství masa ve stravě: na vegetariány (bezmasá dieta), peskatariány (pouze rybí maso ve stravě) a běžné konzumenty masa. Kromě informací o stravě shromažďovali vědci informace o faktorech, jako je index tělesné hmotnosti (BMI), výška a krevní tlak. Během 18,1 let sledování došlo k 2 820 případů ICHS a 1 072 případů CMP. Po úpravě na sociodemografické faktory a faktory životního stylu odhalila analýza pozitivní i negativní souvislosti mezi kardiovaskulárním zdravím a sníženým příjmem masa. Četnost ICHS mezi peskatariány byla o 13 % nižší než u konzumentů masa, zatímco u vegetariánů o 22 % nižší. Autoři předpokládají, že tato pozitivní asociace je alespoň částečně způsobena nižší mírou hypertenze a cukrovky, jakož i nižšími hodnotami BMI a cholesterolu. Naopak, vegetariáni měli o 20 % vyšší četnost CMP než osoby s běžnou stravou včetně masa, pravděpodobně v důsledku nižšího příjmu určitých živin ve stravě, jimiž mohou být např. esenciální aminokyseliny a vitaminy B12 a D. Vzhledem k tomu, že studie je observační, nelze potvrdit příčinný vztah. Jinými slovy, změny rizika mohou být způsobeny jinými faktory, které vědci neměřili. To, že vegetariánství chrání před vznikem ICHS, není překvapující vzhledem k minulým zjištěním. Avšak skutečnost, že bezmasá dieta může mírně zvýšit riziko CMP, je neočekávaná. Tyto výsledky jistě otevřou debatu a podnítí další výzkum.

Tong, TYN, Appleby, PN, Bradbury KE, et al. Risks of ischaemic heart disease and stroke in meat eaters, fish eaters, and vegetarians over 18 years of follow‑up: results from the prospective EPIC‑Oxford study. Br Med J 2019;366:l4897

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Nejen ukolébavky

7. 12. 2021

Na svět ročně přichází asi 15 milionů předčasně narozených dětí. Různou, někdy dlouhou dobu žijí na novorozeneckých jednotkách intenzivní péče.…

Krátce

7. 12. 2021

Co je nového u nealkoholické steatohepatitidy? Vzhledem k rostoucímu významu nealkoholického ztukovatění jater (NAFLD) a jeho zánětlivých projevů …

Dum spiro, spero…

7. 12. 2021

Jeden kongres, jedno sympozium, ale hned dvě témata – jednak CHOPN, jednak deprese. To, co je spojuje, jsou třeba smutná čísla ze statistik. Podle…