Přeskočit na obsah

Spotřeba tuků a koronární riziko

V loňském roce publikovalo šestnáct autorů z Institutu preventivní medicíny v Kodani rozsáhlou studii, která se zabývala vlivem
různých tuků v potravě a jejich účinkem na vznik koronárního postižení. Je známo, že spotřeba saturovaných mastných kyselin
(SFA) zvyšuje koncentrace LDL cholesterolu, a tím zvyšuje riziko koronární příhody. Snížení spotřeby SFA vyžaduje substituovat
v potravě jejich nedostatek jinými výživovými komponentami, aby se udržovala příznivá energetická bilance. K náhradě
energetické spotřeby způsobené snížením příjmu SFA byly použity mononenasycené mastné kyseliny (MUFA), polynenasycené
mastné kyseliny (PUFA) a cukry. Navíc byla sledována možnost vlivu věku a pohlaví na koronární riziko.

Vybraný soubor 344 696 osob pocházel z jedenácti evropských a amerických studií a byl sledován 4–10 let. Výsledným ukazatelem
byl výskyt ischemické choroby srdeční. Byla zaznamenána spotřeba SFA. Cílem práce bylo zjistit, zda energie pocházející
z nenasycených mastných kyselin nebo cukrů nahradí energetický přísun ze SFA a zabrání vzniku ischemické choroby srdeční.

Výsledky: Během sledování trvajícího 4–10 let bylo zaznamenáno úmrtí na koronární příhodu u 2 155 osob a onemocnění ICHS
u dalších 5 249 osob.

Po 5% snížení energetické spotřeby způsobeném omezením příjmu SFA, které bylo kompenzováno současným zvýšením
energetického přísunu z PUFA, došlo k poklesu rizika výskytu ICHS (riziko 0,87; 95% CI 0,77–0,97) a k ještě výraznějšímu poklesu
počtu koronárních úmrtí s poměrem rizika 0,74 (95% CI 0,61–0,89). Po 5% náhradě snížení SFA vyšší spotřebou cukrů naměřili
pouze mírně významný přímý vztah mezi spotřebou cukrů a koronárními příhodami (riziko 1,07; 95% CI 1,01–1,14) a pro úmrtí
na ICHS bylo riziko nevýznamně nižší (0,97; 95% CI 0,82–1,13). Zvýšená kompenzační spotřeba MUFA se na onemocnění nebo
na úmrtí z koronární příčiny neprojevila vůbec. Nenalezli rovněž vliv pohlaví nebo věku na vznik ischemické choroby srdeční či
úmrtnost na ni.

Závěr: Náhrada saturovaných mastných kyselin je z hlediska zabránění vzniku ICHS nebo úmrtí na ni účelnější, pokud se tak děje
polynenasycenými mastnými kyselinami, než mononenasycenými mastnými kyselinami nebo cukry.

 

___________________________________________________________________________________________________________

Jakobsen MU, et al. Major types of dietary fat and risk of coronary heart disease: a pooled analysis of 11 cohort studies. Am J Clin
Nutr 2009;89:1425–1432.

Zdroj: Kapitoly z kardiologie

Sdílejte článek

Doporučené