Přeskočit na obsah

Unie nechce zakázat aditiva spojovaná s ADHD

Evropský úřad pro zdravotní nezávadnost potravin, jenž poskytuje nezávislé odborné poradenství v otázkách bezpečnosti potravin všem institucím unie a hraje klíčovou roli při tvorbě normativních předpisů, recentně nesouhlasil s prací lékařů ze southamptonské univerzity, podle jejichž poznatků umělá potravinářská barviva nebo konzervační prostředek benzoan sodný vyvolávají symptomy zvýšené hyperaktivity. Do randomizované dvojitě zaslepené a placebem kontrolované studie bylo zapojeno 153 tříletých a 144 osmi- až devítiletých dětí, kterým byla podávána v nápojích mixtura A nebo B umělých potravinářských aditiv.

O výsledcích studie informoval úředníky z EFSA sídlící v Parmě Úřad pro potraviny ve Velké Británii (Food Standards Agency – FSA), který pro problematiku arteficiálních barviv dokonce zřídil speciální internetovou stránku. Kampaň proti suspektním aditivům vede mj. sdružení pro zdraví a potraviny – Sustain –, které se ostře proti zamítavému stanovisku EFSA postavilo a vyzývá britskou FSA, aby iniciovala unilaterálně zákaz těchto aditiv. Podle sdružení Sustain tak miliony britských dětí zůstávají vystaveny nepříznivým účinkům těchto látek.

Úředníci EFSA vytýkají studii některé závažné chyby včetně nekonzistentnosti dat a absence informací o klinické signifikanci sledovaných behaviorálních změn. Proto závěry této studie neposkytují dostatečný právní základ pro předpis, jenž by zakázal výrobcům potravin tato aditiva používat. EFSA také nehodlá měnit doporučení pro limity denního příjmu uvedených látek. Podle názoru expertů z EFSA jsou za chyby studie odpovědni také odborníci z FSA, kteří studii financovanou tímto britským úřadem designovali.

FSA nadále doporučuje rodičům, aby dětem se syndromem ADHD nepodávali potraviny obsahující podezřelá aditiva. Svaz britských výrobců potravin, Food & Drink Federation, zase trvá na dobré bezpečnosti potravinářských aditiv. Mezi aditiva spojovaná s hyperaktivním chováním patří barviva tartrazin (E 102), chinolinová žluť (E 104), žluť „sunset yellow“ (E 110), azorubin (E 122), ponceau 4R (E 124) a červeň „allura“ (E 129).

Plnou verzi článku najdete v: Medical Tribune 12/2008, strana A7

Zdroj:

Sdílejte článek

Doporučené