Přeskočit na obsah

Větší spotřeba bílkovin snižuje riziko iktu

V červnu 2014 se v časopisu Neurology objevil článek, který tvrdí, že větší spotřeba bílkovin snižuje riziko iktu. Je to metaanalýza sedmi prospektivních kohortových studií vyhledaných v PubMed a Embase s celkovým počtem přibližně 250 000 osob, která sledovala vztah mezi spotřebou proteinů a výskytem cévní mozkové příhody. Během 14letého sledování měli účastníci studie, kteří konzumovali nejvyšší dávky bílkovin, o 20 % nižší riziko iktu než osoby, které konzumovaly nejnižší dávky bílkovin (RR 0,80; 95% CI 0,66–0,99). Každé zvýšení dodávky bílkovin o 20 g denně snižovalo riziko iktu o 26 %. Stratifikace typů bílkovin prokázala, že živočišné bílkoviny jsou lepší než rostlinné o 29 % (0,71; 95 % CI 0,50–0,99). Ve třech vzorcích byly jako živočišné bílkoviny konzumovány pouze ryby. Vynechání kterékoli ze sedmi studií z analýzy nezměnilo celkový výsledek. Analýza konzumace bílkovin, zejména živočišných, prokázala, že jejich větší spotřeba snižuje riziko iktu.

Zhang Z, Xu G, Yang F, et al. Quantitative analysis of dietary protein intake and stroke risk Neurology 2014: červen. doi: 10.1212/WNL.5510551

Zdroj:

Sdílejte článek

Doporučené

IBD: Inovativní terapie v pasti byrokracie

11. 11. 2025

Letošní 8. kongres České gastroenterologické společnosti ČLS JEP, který se konal od 16. do 18. října v Praze, byl spojen mimo jiné i s 80. výročím…

Moderní diabetologie mění pravidla hry

10. 11. 2025

Při příležitosti Mezinárodního dne diabetu, který připadá na 14. 11., uspořádala Česká diabetologická společnost (ČDS) ČLS JEP tiskovou konferenci,…

Inkretinová analoga v prevenci diabetu

10. 11. 2025

Agonisté receptoru pro glukagonu podobný peptid 1 (GLP-1 RA) vedou kromě významného snížení glykémie s minimálním rizikem hypoglykémie také k poklesu…