Přeskočit na obsah

Význam výživy a hojení ran

Vyzvaní odborníci z České republiky (L. Sobotka), Holandska (J. Schols) a Portugalska (K. Furtado) na kongresu hovořili o základních principech hojení, nutričních aspektech péče o dekubity, nutriční podpoře a ošetřovatelství. Ačkoli není v současné době známa žádná zázračná látka ani nutriční substance, která by „hojila“, jednoznačné je to, že nutriční podpora je základní součástí péče o pacienta s ránou. Pacient s chronickou nebo obtížně se hojící ránou musí být řádně živen, aby měl dostatek stavebního materiálu k hojení a energie k podpoře hojivých procesů. Nutriční stav pacienta sám o sobě může napovídat o tom, jak se bude rána hojit a zda vůbec můžeme hojení předpokládat.

Plnou verzi článku najdete v: Medical Tribune 30/2007, strana C3

Zdroj:

Sdílejte článek

Doporučené

IBD: Inovativní terapie v pasti byrokracie

11. 11. 2025

Letošní 8. kongres České gastroenterologické společnosti ČLS JEP, který se konal od 16. do 18. října v Praze, byl spojen mimo jiné i s 80. výročím…

Moderní diabetologie mění pravidla hry

10. 11. 2025

Při příležitosti Mezinárodního dne diabetu, který připadá na 14. 11., uspořádala Česká diabetologická společnost (ČDS) ČLS JEP tiskovou konferenci,…