Zajistí nemocnice výživu pacientů?
V předvečer mezinárodní akreditace střešovické Ústřední vojenské nemocnice uskutečnila společnost Nutricia Clinical odborný seminář na téma klinické výživy v českých nemocnicích a současných světových trendů v této oblasti. Zúčastnilo se ho 67 reprezentantů vedení nemocnic, léčeben, fakultních nemocnic a ostatních zdravotnických zařízení. Během tohoto setkání proběhl průzkum mezi účastníky s následujícími výsledky:
Většina účastníků (52 %) se domnívá, že nedostatkem výživy (malnutricí) trpí 20 % pacientů v nemocnicích. Dostupné statistiky a expertní odhady však říkají, že jí trpí až 40 % hospitalizovaných.
Nutriční stav pacientů je většinou hodnocen jen na specializovaných odděleních – JIP, ARO (v 34 %). Čtvrtina dotázaných odpověděla, že na jejich pracovišti je sledován nutriční stav pouze u pacientů v riziku těžké podvýživy. Pouze necelá čtvrtina (24 %) uvedla, že hodnocení nutričního stavu je povinnou součástí lékařské dokumentace. Průzkum tak potvrdil dlouhodobě známou skutečnost, že oblast správné klinické výživy patří mezi nejvíce opomíjené oblasti lékařské péče.
Podle statistik Britské společnosti parenterální a enterální výživy (BAPEN) trpí až 40 % nemocných přijatých do nemocnice nedostatečnou výživou, dvě třetiny nemocných přijatých k hospitalizaci dále ztrácejí tělesnou hmotnost při pobytu v nemocnici. Můžeme vyloučit, že situace ve zdravotnických zařízeních v ČR je obdobná?
...
Plnou verzi článku najdete v: Medical Tribune 6/2005, strana 1
Zdroj: