Přeskočit na obsah

Jak důkladné předoperační vyšetření je potřeba?

Blogy Medical Tribune

Jako lékař oboru ORL se v posledních letech potýkám se snahou některých ortopedů před plánovanou ortopedickou operací vyloučit veškeré, i potencionální fokusy.

Chápu to v případě, kdy  se jedná např. o stomatologický fokus, kdy infekcí zasažený chrup může fatálně ohrozit výsledek tak "superčisté" operace, jako je např. výměna kyčelního kloubu.

Na druhé straně, když provádíme v ordinaci celkové vyš. ORL před operací, děláme  kromě klinického podrobného vyšetření i kultivace z nosu a tonsill, resp. z krku. Dále provádíme i rtg PND.

Určitým paradoxem je případ, kdy náhodný kultivační nález je tzv. pozitivní, což znamená, že tam kultivují např. běžného zlatého stafylokoka, jímž, jako běžným komensálem je promořena stejně takřka celá populace.

Nyní nemluvím o typizaci na MMRS. Odpovědný ortoped požaduje u takového pacienta tzv. přeléčení tohoto komensála patřičným antibiotikem a poté nové kontrolní kultivační vyšetření.

Moje zkušenost je taková, že to je naprosto zbytečné, jelikož i nadále tam tito pacienti mají stejnou mikrofloru.

Podobné konání pozoruji poslední dobou u porodníků, kteří při kultivaci z předporodní pochvy a nálezu Stafylococcus aureus, plánují čtyři hodiny před porodem bolus antistafylokokového ATB v rychlé infusi. Má to opravdu opodstatnění? Porodníci prý na tento postup dokonce mají metodický pokyn.

Kdysi jsem konsultoval tento problém s paní RNDr. Věrou Toršovou z Ústavu epidemiologie ochrany veřejného zdraví na Fakultě zdravotnických studií v Ostravě. Tato velká autorita na mikrobiologii a hygienu prohlásila, že podobné postupy se nezakládají na realitě a že někteří ortopedové by nejraději své pacienty před operací  "protáhlí nukleárním reaktorem".

Rád bych vyvolal na odborném fóru diskuzi o opodstatněnosti podobných postupů, aby došlo k nějakému rozumnému sjednocení metodiky. Dnes si každé oddělení vytváří svůj vlastní algorytmus předoperačních postupů a je v tom docela zmatek.

MUDr.Tomáš Rozsíval, www.tribune.cz
autor je ORL lékař, Opava
rozsival.orl@coms.cz

Zdroj: www.tribune.cz

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…