Přeskočit na obsah

Nové platové tarify - u každého zdravotníka jinak


Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo tři různé platové tarify s popisem, kterých pracovníků se týkají.

Šéfové zdravotnických zařízení jsou odměňováni na základě jiných tarifů než například pracovníci SÚKL či hygienických stanic. Zvláštní systém ohodnocení platí pro lékaře a jiné zdravotníky poskytující přímou zdravotnickou péči. Jde o takzvané Doporučení postupu při určení platového tarifu zdravotnickým pracovníkům podle nařízení vlády č. 564/2006 Sb. o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě. Na základě této legislativy, která platí od letošního července, došlo k navýšení příjmů nejen lékařů a sester poskytujících přímou zdravotní péči. Týká se prakticky všech osob, jež ve zdravotnictví pracují.

Ministerstvo nyní upozorňuje na rozdíly v příjmech mezi jednotlivými druhy pracovníků ve zdravotnictví. Z třístupňových stupnic platových tarifů jsou patrné následující rozdíly.

První (základní) platová stupnice

Týká se zaměstnanců, kteří u dotyčných zaměstnavatelů ve zdravotnictví vykonávají:

* práce řemeslné, manuální, výrobní, administrativní, provozní nebo ekonomické.
* jsou vedoucími zaměstnanci, kteří pouze řídí poskytování péče.
* jsou jinými odbornými pracovníky, a to do doby získání odborné způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání v souladu s ustanovením § 44 zákona č. 96/2004 Sb. o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů, např. psycholog, logoped.

Druhá platová stupnice


Platí pro zaměstnance Hygienické stanice hl. m. Prahy a Státního ústavu pro kontrolu léčiv (vyšší tarify než v první tabulce). Celkově vyšší platové tarify u této skupiny zaměstnanců ministerstvo zdravotnictví vysvětluje tak, že nastavení "zohledňuje kompenzační charakter zvýšených povinností a omezení uložených zaměstnancům zařazeným v § 303 zákoníku práce v organizacích taxativně vymezených".

Třetí platová stupnice


U zaměstnanců, kteří poskytují zdravotní péči ve zdravotnickém zařízení, v záchranné službě nebo v zařízení sociálních služeb, platí třetí, nejvyšší platová stupnice.

Zaměstnavatelé budou v dost obtížné situaci, ministerstvo zdravotnictví přiznává, že není lehké jasně definovat, za jakých podmínek jde o poskytování zdravotní péče.

"Zdravotnické právní předpisy neupravují jednoznačnou definici zdravotní péče. Ze zákona č. 95/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů, a ze zákona č. 96/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů, lze dovodit, co se rozumí poskytováním zdravotní péče při výkonu zdravotnického povolání a co je jiná činnost'. To, co je .poskytování zdravotní péče', je třeba posuzovat podle citovaných předpisů, v nichž je vymezena způsobilost jednotlivých ,druhů' povolání zdravotnických pracovníků a v návaznosti na zákon č. 20/1966 Sb. o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů," uvádí MZ na svých stránkách a dodává: "Zdravotní péčí se podle uvedených zákonů rozumí zejména preventivní, léčebná, diagnostická, dispenzární, rehabilitační, ošetřovatelská, přednemocniční neodkladná zdravotní péče, lékárenská péče, dále zdravotní péče v oboru zdravotně-sociální péče, zdravotní péče v porodní asistenci a výkon zdravotního dozoru, včetně přímého odborného zdravotnického řízení zdravotní péče s účastí na jejím poskytování."

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené