Přeskočit na obsah

LabTestsOnline - můžete s klidem doporučit svým pacientům

Projekt LabTestsOnline - příručka informací o laboratorních testech a dalších medicínských oblastech online pro širokou veřejnost - vznikl před sedmi lety v USA a velmi rychle expandoval do celého světa. V zemi původu navštěvuje jeho stránky více než milion čtenářů měsíčně, s otevíráním nových jazykových verzí v Evropě toto číslo vzrostlo na 1,6 milionu lidí za měsíc a stále se zvyšuje. V České republice zahájil tento mezinárodní, nekomerční a odborně garantovaný projekt provoz 10. října 2008 při příležitosti oslav 50. výročí založení České společnosti klinické biochemie ČLS J. E. Purkyně díky mezinárodní spolupráci AACC (Americké asociace klinické chemie - zakladatelky příručky LabTestOnline), EDMA (Evropské asociace výrobců a diagnostik in vitro), CZEDMA (České asociace výrobců a dodavatelů diagnostik in vitro) a ČSKB (České společnosti klinické biochemie).


LabTestsOnline.cz je nejmladší evropskou mutací. Za necelých devět měsíců existence si právem vydobyla své místo u českých pacientů i lékařů a objevilo se na ní více než 50 000 návštěvníků, což podle statistik představuje téměř 6 % české populace online. Nyní česká verze LabTestsOnline -průvodce po světě laboratorního vyšetření rozšířila svou nabídku laboratorních testů v češtině na 240, čímž pokrývá již téměř celé spektrum (90 %) běžně ordinovaných laboratorních vyšetření.

Správnost a odbornou úroveň české verze garantují přední odborníci a česká verze zohledňuje podmínky českého zdravotnictví. Návštěvník dostane na webu LabTestsOnline nejen vysvětlení jednotlivých zkratek laboratorních vyšetření, ale dozví se také, proč a kdy se nechat vyšetřit, zda je nutné před vyšetřením dodržovat určitý dietní režim a jak vlastně vypadají výsledky, které laboratoř vydává. Velmi podrobně a pro laika srozumitelně je tu popsáno, co se vyšetřuje a co výsledek vyšetření znamená. V kapitole Časté otázky se čtenář seznámí s nejčastějšími otázkami pacientů a odpověďmi na ně.

Výsledky krevních testů pacientů se v nemocnicích podílejí na 70-80 % rozhodování lékaře o určení diagnózy a dalším léčení, ale pro většinu laiků zůstávají jednotlivé testy jen tajemnými čísly či údaji a jejich význam jim uniká. Jsou to právě vyšetření krve, která mnohdy potvrdí, zda v těle pacienta probíhá onemocnění a pomohou rozhodnout o vhodné léčbě. Z jejich výsledků je lékař informován, zda a jak bylo léčení úspěšné, a pomáhají mu určit, jaký bude dalšípostup.

Porozumění významu jednotlivých vyšetření hraje zásadní roli nejen v průběhu léčení, kdy má pacient v lékaři rádce a partnera, ale také v prevenci, kdy si každý za své jednání a chování odpovídá sám a nese si důsledky svého rozhodnutí: "Držet, či nedržet dietu? Co mi ve skutečnosti hrozí, když mám jen zvýšenou koncentraci cholesterolu? Co výsledek vyšetření znamená a co riskuji do budoucna?" apod. Teprve s dostatkem informací může začít správně uvažovat třeba o správném a zdravém životním stylu a také dodržovat léčbu předepsanou lékařem. 

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…