Přeskočit na obsah

Noční služby jako přivýdělek

Pokud pracujete ve státem řízených organizacích či v příspěvkových organizacích, máte nárok na příplatek 20 % průměrného hodinového výdělku za hodinu práce (§ 125 ZP). Dostáváte-li například průměrný plat 100 Kč na hodinu, za každou hodinu odpracovanou v noci byste měli dostat 120 korun. V akciovkách mají zdravotníci garantováno méně. Mají nárok na dosaženou mzdu + nejméně 10% příplatek, není-li v kolektivní smlouvě sjednáno jinak (§ 116 ZP). Pokud má zdravotník v soukromém zdravotnickém zařízení průměrný hodinový plat 100 Kč, má ze zákona nárok na 110 Kč za hodinu práce v noci. Jakékoli další příplatky jsou věcí vyjednávání odborů s vedením.

Od kolika do kolika

Noční práce je práce konaná v noční době, tj. v době mezi 22. a 6. hodinou. V souvislosti s noční prací mají zaměstnavatelé stanoveny povinnosti jednak ve vztahu k zaměstnancům pracujícím v noci, jednak ve vztahu k odborovým orgánům. Zaměstnancem pracujícím v noci se pro tyto účely rozumí zaměstnanec, který během noční doby pravidelně odpracuje nejméně tři hodiny ze své pracovní doby v rámci 24 hodin po sobě jdoucích.

Pracovní doba zaměstnance pracujícího v noci nesmí překročit osm hodin v rámci 24 hodin po sobě jdoucích; není-li to z provozních důvodů možné, je zaměstnavatel povinen rozvrhnout stanovenou týdenní pracovní dobu tak, aby průměrná délka směny nepřekročila osm hodin v období nejdéle šesti kalendářních měsíců po sobě jdoucích, přičemž při výpočtu průměrné délky směny zaměstnance pracujícího v noci se vychází z pětidenního pracovního týdne (pracovní směny), uvádí server www.sagit.cz zaměřený na právní problematiku.

Povinnosti zaměstnavatele

Zaměstnavatelé jsou povinni zajistit, aby zaměstnanec pracující v noci byl vyšetřen lékařem před zařazením na noční práci pravidelně podle potřeby (nejméně však jednou ročně), kdykoli během zařazení na noční práci pro zdravotní poruchy vyvolané výkonem noční práce, pokud o to zaměstnanec požádá.

Pokud vás lékař uzná jako zdravotně nezpůsobilého práce v noci, je zaměstnavatel povinen vás převést na jinou práci (Povinné převedení na jinou práci), v době dočasné nezpůsobilosti k výkonu noční práce jsou tito zaměstnanci chráněni před rozvázáním pracovního poměru výpovědí (Zákaz výpovědi v ochranné době).

Pro zaměstnance pracující v noci je zaměstnavatel povinen zajišťovat přiměřené sociální služby, zejména možnost občerstvení.

Těhotné lékařky či sestry při práci v noci

Jako těhotná žena nebo maminka pečující o malé děti nemáte zákonem zakázáno pracovat v noci. Váš zaměstnavatel však má ve vztahu k těmto ženám stanoveny povinnosti týkající se výkonu noční práce (Zvláštní pracovní podmínky těhotných žen a matek).
Jestliže těhotná žena koná práci, která je těhotným ženám zakázána nebo která podle lékařského posudku ohrožuje její těhotenství, je zaměstnavatel povinen převést ji dočasně na práci, jež je pro ni vhodná a při níž může dosahovat stejného výdělku jako na dosavadní práci.

Požádá-li těhotná žena pracující v noci o zařazení na denní práci, je zaměstnavatel povinen její žádosti vyhovět; v těchto případech tedy půjde o žádost ženy na změnu pracovního režimu tak, aby svoji práci nevykonávala v noci, aniž by šlo zároveň o převedení na jinou práci.

Obdobně to platí o ženách, které kojí a matkách do konce devátého měsíce po porodu. Zákoník práce pak v rámci obecné úpravy převedení na jinou práci stanoví také povinnost zaměstnavatele provést převedení na jinou práci, požádá-li o to těhotná žena, žena, která kojí, nebo matka dítěte mladšího než devět měsíců, která pracuje v noci.

Zdroj: Medical tribune

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…