Přeskočit na obsah

Použití oxidované celulózy při léčbě chronických ran

Při pohledu na spodinu stagnující rány najdeme nerovnováhu buňkových struktur, které ránu udržují ve stadiu zánětu, stoupá množství proteináz, objevuje se nedostatek inhibitorů, dochází k pomnožení bakterií. Použití těch nejlepších ošetřovacích materiálů, které si umějí poradit s exsudátem i infekcí a podporují granulaci a epitelizaci, nepřináší uspokojivý výsledek.

V této fázi je nevyhnutelně nutné použít ošetřovací materiál, který opět navodí stav rovnováhy na spodině rány a stagnující (eventuálně stagnující infikovanou) ránu promění na ránu hojící se. Tuto schopnost má biologické aktivní krytí z oxidované celulózy.

Příčinami zpomaleného hojení jsou, kromě chybně stanovené diagnózy, nevhodné lokální a systémové terapie a zhoršení celkového stavu pacienta, zejména:

\\ místní poruchy hojení na spodině rány (infekce, bakteriální kolonizace rány, protrahovaný zánět, osteomyelitida, opakované traumatizace včetně mikrotraumat při nešetrných převazech, tkáňová hypoxie, ischémie spodiny, nekróza, hnis, zvýšená aktivita proteináz, zvýšená koncentrace prozánětlivých cytokinů, snížená koncentrace růstových faktorů na spodině rány) (4),

\\ systémové příčiny (systémová onemocnění – autoimunitní, imunodeficity, diabetes mellitus, chronické renální a srdeční selhání, obliterující ateroskleróza, lymfedém, maligní nádory a další),

\\ užívaní různých léků, např. cytostatik, imunosupresiv, steroidních antiflogistik, angikoagulancií… (4).

 

Co jsou matrix metaloproteinázy (MMP) a růstové faktory (RF)?

Hojení se účastní jak buňečné struktury (neutrofily, lymfocyty, mastocyty, monocyty, makrofágy, fibroblasty, keratinocyty, endotel), tak mediátory – cytokiny s podtřídou růstových faktorů a proteinázy, zejména skupina matrixových metaloproteináz a jejich tkáňových inhibitorů (3). MMP patří do skupiny proteináz, enzymů štěpících bílkoviny, přítomných ve všech exsudátech ran (3). Jejich aktivita je řízená speciálními inhibitory. Rovnováha mezi tvorbou a degradací tkáně je dána poměrem proteináz a jejich inhibitorů. Narušení této rovnováhy při nadbytku proteináz a nedostatku inhibitorů udržuje ránu v chronicitě (3). MMP hrají klíčovou roli pro normální růst, přestavbu tkáně, angiogenezi, hojení rány. Jejich řízená aktivace je nevyhnutelná, jinak by docházelo k nekontrolovatelnému štěpení vlastních bílkovin.

V normálně se hojící ráně tedy existuje rovnováha mezi zmíněnými buňkovými strukturami, proteinázami a jejich inhibitory. V případě narušení této rovnováhy se proteinázy chovají jako dravci – ničí extracelulární matrix, jejich nadbytkem dochází ke snížení, dokonce i destrukci růstových faktorů. Klinické účinky růstových faktorů jsou různé – neoangiogeneze, tvorba fibroblastů, keratinocytů, epitelových buněk, tvorba kolagenu a elastinu, endotelových buněk a zajištění mnoha jiných hojivých procesů.

 

Ovlivnění nehojících se ran oxidovanou celulózou

V případě dlouhodobě se nehojících ran můžeme ovlivnit výše popsanou nerovnováhu dodáním nebo ochranou RF vyvázáním MMP. To dokáže oxidovaná celulóza, která je vázána na kolagenový matrix a má schopnost modifikovat mikroklima v ráně. Na českém a slovenském trhu jsou k dispozici unikátní přípravky – Traumacel Biodress, Traumacel Biodress Comfort a Traumacel Biodress Disinfect (s obsahem 0,2 až 0,5 % hm. chlorhexidinu – chemické antiseptikum nanesené na polyamidový úplet).

Traumacel Biodress (Bioster a. s., ČR) je 100% hydrogenvápenatá sůl oxidované celulózy, získávaná z přírodního materiálu – bavlny. Jde o bioaktivní krytí ovlivňující tkáňovou remodelaci, má schopnost inhibovat MMP, má baktericidní a bakteriostatický účinek proti širokému spektru grampozitivních a gramnegativních bakterií, dezodorační, analgetický a hemostatický efekt, zajišťuje v ráně příznivé vlhké mikroklima a podílí se na optimalizaci vnitřního prostředí v ráně, podporuje granulaci a epitelizaci.

Bioaktivní krytí Traumacel Biodress je vhodné pro všechny fáze hojení rány a je možné použít je až do vyhojení. Při povleklých a infikovaných ranách je vhodné začít s léčbou Traumacelem Biodress Disinfect po dobu 7 až 10 dní, následně pokračovat v léčbě s Traumacelem Biodress, případně Traumacelem Biodress Comfort. Materiál je kompletně vstřebatelný, frekvence převazů je 1 až 3 dny.

Mezi základní indikace použití krytí Traumacel Biodress patří ulcus cruris různé etiologie (venózní, arteriální, smíšené), foot diabetica, dekubity, dlouhodobě a obtížně se hojící chronické rány (chirurgie, gynekologie, ortopedie, traumatologie a jiné).

 

Ověření účinnosti bioaktivního krytí z oxidované celulózy

Na pracovišti DOST (Dermatovenerologické oddelenie sanatórneho typu), kde je v provozu Centrum hojení chronických ran, jsme v roce 2009 vykonali klinické sledování účinnosti a bezpečnosti ošetřovacích materiálů Traumacel Biodress u 23 pacientů a Traumacel Biodress Disinfect u 15 pacientů. Sledovali jsme pacienty se stagnujícími defekty arteriální, venózní a smíšené etiologie a s diabetickým vředem.

Převazy byly realizovány přesně podle doporučeného standardního ošetřovacího postupu a pacienti byli do studie zařazeni nebo vyřazeni podle přesně stanovených kritérií (1,2). Do protokolů jsme zaznamenávali efekt léčby hodnocený lékařem i pacientem, granulaci, epitelizaci, bolestivost, toleranci, frekvenci převazů.

Po aplikaci Traumacelu Biodress a Traumacelu Biodress Disinfect došlo po 6 až 8 dnech klinicky k vyčištění spodiny defektů a nález se objektivně zlepšoval, efekt léčby byl hodnocený lékařem i většinou pacientů jako velmi dobrý, pacienti shodně udávali snížení bolestivosti a množství exsudátu v ráně, atraumatické převazy a výbornou toleranci, u většiny pacientů došlo k nastartování klinicky viditelného procesu hojení v ráně (1,2).

Traumacel Biodress byl celkově hodnocen jako snadno tvarovatelné, lehce aplikovatelné bioaktivní vstřebatelné krytí, které startuje a urychluje léčbu chronických ran prostřednictvím inaktivace matrixových metaloproteináz, podporuje granulaci a epitelizaci, snižuje bolestivost, má antibakteriální, dezodorační a hemostatické účinky a zajišťuje vlhké mikroklima v ráně.

 

Závěr

Pacienti s nehojícími se nebo zdlouhavě se hojícími ranami se často dostávají do sociální izolace, trpí výraznou bolestí, zvyšuje se u nich možnost infekce v ráně, nutné jsou častější převazy pro zápach a zvýšenou sekreci defektů, trpí výrazným dyskomfortem, nedostatkem spánku, frustrací z onemocnění, imobilitou a výrazně sníženou kvalitou života.

Správné definování příčiny zpomalení a zastavení hojení rány, zvolení vhodné strategie léčby a ovlivnění nerovnováhy procesů probíhajících na spodině rány vede k lepší prognóze a zejména ke zlepšení kvality života pacienta. Bioaktivní krytí z oxidované celulózy svými vlastnostmi snižuje produkci exsudátu, odstraňuje zápach, zmenšuje bakteriální zátěž, ale zejména bolest v ráně, snižuje frekvenci převazů a k nejdůležitějšímu účinku tohoto materiálu patří, že umí nastartovat proces hojení, a stává se tak obrovským pomocníkem a řešením pro nehojící se a stagnující rány.

 

Literatura:
1. Zelenková H: Záverečná správa Disinfect – Aplikácia
a overenie účinnosti a bezpečnosti zdravotníckeho
prostriedku Traumacel Biodress Disinfect
2. Zelenková H: Záverečná správa Biodress – Aplikácia
a overenie účinnosti a bezpečnosti zdravotníckeho
prostriedku Traumacel Biodress
3. Grofová Z: Biologie rány, Čes Ger Rev 2006,
4(3):157–161
4. Stryja J: Repetitorium hojení ran, GEUM 2008

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené