Přeskočit na obsah

Valproát a bipolární porucha

Státní ústav pro kontrolu léčiv koncem loňského roku na svých webových stránkách uveřejnil výsledky přehodnocení bezpečnosti a účinnosti valproátu v léčbě manických epizod při bipolární poruše. Za znovuposouzením stojí Evropská léková agentura (EME), jejíž Výbor pro humánní léčivé přípravky (CHMP) rozhodl, že přínos valproátu za těchto podmínek převažuje nad jeho riziky a že všechna rozhodnutí o registraci pro léčivé přípravky obsahující valproát v celé Evropské unii mají být doplněna tak, aby zahrnovala léčbu manických epizod při bipolární poruše, pokud je kontraindikováno nebo není-li tolerováno lithium.

Valproát je sodná nebo semi-sodná sůl kyseliny valproové, tedy antiepileptika, které lze použít i u pacientů s bipolární poruchou. Tato látka totiž zvyšuje koncentraci a aktivitu kyseliny gama-aminomáselné (GABA) v mozku a posiluje GABA-ergní přenos, což u pacientů s mánií vede ke stabilizaci jejich stavu. Léčivé přípravky s valproátem jsou dostupné od poloviny šedesátých let. V roce 2008 společnost Ratiopharm Chrono, dodávající generikum obsahující valproát, požádala německou regulační lékovou agenturu, aby rozšířila jeho použití o indikaci akutní léčba manické epizody a prevence rekurence u pacientů s bipolární poruchou.

Rozšíření indikace bylo v souladu s referenčním přípravkem pro toto generikum.

Avšak holandský kontrolní úřad proti této změně vznesl námitku, jejímž důvodem bylo omezené množství dat podporujících toto rozšíření. Holandská agentura také vznesla obecnou námitku k účinnosti a bezpečnosti kyseliny valproové a valproátu v této indikaci a požádala CHMP, aby u nich provedl úplné přehodnocení poměru přínosů a rizik v léčbě a prevenci manické epizody u bipolární poruchy. Cílem tohoto přehodnocení mělo být i sjednocení indikací v Evropské unii.

CHMP hodnotil informace dodané farmaceutickými společnostmi, které vyrábějí přípravky obsahující valproát. Analýza vychází z výsledků šestnácti klinických studií hodnotících účinnost a bezpečnost valproátu podávaného při akutní mánii, samostatně nebo v kombinaci, a v prevenci rekurence epizod euforické nálady při bipolární poruše.

Ze studií vyplynuly důkazy, že valproát je v akutní léčbě manické epizody účinný, což se ukázalo v krátkodobých studiích oproti placebu. Důkazy pro dlouhodobější užívání valproátu v prevenci akutních manických epizod jsou však omezené. Celkově tedy publikovaná data nejsou dostatečná k podpoře použití valproátu jako léčby první volby. CHMP tedy doporučil použití valproátu pro léčbu manické epizody u bipolární poruchy u pacientů, kteří nemohou užívat lithium.

Na základě současně dostupných dat a vědecké diskuse CHMP dále rozhodl, že přínos léků obsahujících valproát v léčbě manických epizod u bipolární poruchy, když je lithium kontraindikováno nebo netolerováno, převažuje nad jeho riziky, a proto doporučil, aby všechna registrační rozhodnutí pro tyto přípravky byla jednotně změněna tak, aby zahrnovala nebo doplňovala tuto indikaci. Výbor rovněž konstatoval, že indikace prevence rekurence mánie nebyla dostatečně doložena, avšak pokračování v léčbě po manické epizodě může být zváženo u pacientů, kteří na valproát reagovali příznivě. Výše uvedená změna se týká všech přípravků obsahujících valproát, tedy i generik. Změna nepostihuje tekuté lékové formy valproátu, určené především pro děti.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené