Přeskočit na obsah

Primum nil nocere


Cílem programu, který je organizován ve spolupráci se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ČR a financován společností Johnson & Johnson, je především zvýšit povědomí zodpovědných manažerů z 15 tuzemských zdravotnických zařízení o typech nežádoucích událostí, jejich rozsahu a závažnosti v konkrétním pracovním prostředí a zvýšit jejich znalosti i dovednosti při určování, analýze a prevenci rizik. Kurs by měl zúčastněným týmům také pomoci zlepšit systém hlášení nežádoucích událostí v jejich organizacích a edukovat zaměstnance, a tím zvýšit bezpečí pacientů i právní jistotu zdravotníků.

"Předchozí kvalitní spolupráce a projektový záměr Nil nocere nás rychle přesvědčily, že se na projektu chceme podílet," říká Aleš Martinovský, ředitel pro strategii společnosti Johnson & Johnson, a dodává: "Aby kvalitní práce, osobní nasazení, znalosti a profesionalita českých lékařů a sester nepřišly nazmar kvůli zbytečným chybám a procesním selháním. Naším cílem je povzbudit všechny, kdo v této oblasti chtějí něco udělat pro zlepšení bezpečí pacientů."

Všichni jsou rovnocennými partnery

Program Nil nocere je určen nejen pracovníkům zdravotnických zařízení akutní i následné péče, kteří odpovídají za oblast bezpečí pacientů, řízení rizik, zajištění kvality a kontroly infekcí, ale také všem ostatním, již mají zájem o danou problematiku. Zájemci budou přijímáni ve čtyřčlenných týmech v doporučeném složení: lékař, zdravotní sestra, administrativní pracovník a případně pracovník vnitřního auditu nebo IT technik.

"V průběhu všech vzdělávacích modulů spolu týmy pracují při vypracovávání případových studií, cvičeních ve skupinách bez ohledu na profesní zaměření a pozici v organizaci. Lépe se také poznávají při mimovzdělávacích aktivitách, které se snažíme řešit týmově - například formou sportovních klání," vysvětluje PhDr. Helena Jungová, ředitelka Project HOPE v ČR, a dodává: "V rámci vzdělávacích programů Project HOPE jsme nikdy nezaznamenali problémy s komunikací napříč profesemi. Je to dáno také tím, že týmy jsou v profesně neutrálním prostředí, kde se postavení jedinců více méně stírá a mnohem důležitější je aktivní přístup v průběhu vzdělávacích modulů - ať již při práci odborné ve skupinách, nebo při prezentacích projektů. I jiné osobnostní prvky hrají velkou roli při začleňování jednotlivců do týmů."

Příležitost pro profesní růst


Program Nil nocere je koncipován jako dvouletý s osmi dvoudenními

Dokončení na str. 2

vzdělávacími moduly v letech 2010 až 2011 a závěrečnou konferencí v roce 2012. Důraz je kladen na elektronickou komunikaci - budou vytvořeny internetové stránky, které usnadní přístup k aktualitám kursu a ke zdrojům, včetně materiálů a videonahrávek z jednotlivých modulů. Touto cestou bude rovněž umožněna komunikace mezi jednotlivými účastníky programu, koordinátorem, vedoucími týmů a přednášejícími.

V programu je již tradičně uplatněn jak týmový a multidisciplinární přístup, tak i přístup "projektový". Během vzdělávacích modulů vyslechnou účastníci teoretické přednášky, absolvují cvičení ve skupinách a budou pracovat na projektu, kde uplatní získané poznatky z programu. Všeobecné zásady bezpečí pacientů přednášené v programu jsou aplikovány na podmínky českého zdravotnictví.

Přednášející budou jak čeští lektoři, tak i odborníci ze zahraničí.

Zúčastněné týmy budou pod vedením konzultantů vypracovávat projekty se zaměřením na prevenci pochybení a hlášení nežádoucích událostí, které jim budou přiděleny v průběhu prvního modulu. Výsledky samostatné práce všech týmů prováděné v době mezi jednotlivými vzdělávacími moduly budou prezentovány vždy na následujícím modulu formou powerpointové prezentace.

"Práce na projektu je důležitou nedílnou součástí všech našich vzdělávacích aktivit. Cílem je nejen vyslechnout si přednášky a procvičit si teorii na případových studiích či cvičeních, ale hlavně poznatky získané v programu aplikovat do praxe - pro svoji práci či organizaci. Navíc při práci na projektech jsou k dispozici konzultanti, kteří mohou pomoci svými odbornými znalostmi pro daný projekt," připomíná H. Jungová.

Další důležitou formou zpětné vazby jsou podle ní průběžné prezentace projektů, kde se všichni účastníci programu mohou vyjádřit ke konkrétní řešené problematice, případně uvést vlastní zkušenosti, a tím i řešitelskému týmu pomoci vyvarovat se případných chyb. "Tato výměna názorů velmi přispívá k formování celé skupiny profesionálů a vytváření kontaktů pro pozdější profesní komunikaci," pochvaluje si H. Jungová.

"Je pokaždé zarážející v tom nejlepším slova smyslu, jak se celkem nesourodá skupina na prvním vzdělávacím modulu během poměrně krátké doby přemění ve velmi přátelskou, týmově spolupracující skupinu, kde se stírají profese všech zúčastněných a ochota spolupracovat i komunikovat je na nejvyšší možné úrovni. Kromě zlepšení týmové spolupráce však vidíme, že naše vzdělávací programy pomohly účastníkům také v individuálním profesním růstu. Mnozí z nich se objevují na významných manažerských pozicích," dodává.

Zaujal vás kurs? Přihlaste se!

Přihlášky do programu Nil nocere budou rozeslány do všech tuzemských zdravotnických zařízení akutní a následné péče k rukám ředitele a hlavní sestry s žádostí o sestavení čtyřčlenných týmů z daného zdravotnického zařízení. K dispozici budou také na internetových stránkách Project HOPE www.projecthope.cz, včetně textu dopisu adresovaného vedení zdravotnických zařízení.

Vyplněné přihlášky za všechny čtyři členy týmu je potřeba odeslat nejpozději do 26. března na adresu: Project HOPE, Lublaňská 57, 120 00 Praha 2. Informace o přijetí či nepřijetí do programu bude rozeslána všem zájemcům do 2. dubna.

První čtyři vzdělávací moduly programu se letos uskuteční v havlíčkobrodském hotelu Slunce v termínech 19.-21. dubna, 14.-15. června, 20.-21. září a 8.-9. listopadu 2010.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené