Přeskočit na obsah

Klinické studie: účinek stroncia je opravdu duální

V rámci břevnovského symposia zazněla také sdělení, která prezentovala "tvrdá" data z klinických studií a preklinického výzkumu, jednoznačně potvrzující duální účinek stroncium ranelátu v léčbě osteoporózy. Podle doktorky Fabienne Cournarieové, vedoucí oddělení preklinických studií společnosti Servier, bylo prokázáno, že společné ovlivnění procesu resorpce a novotvorby kostní hmoty, představované stroncium ranelátem, je opravdu účinným terapeutickým přístupem: "Stroncium ranelát působí na oba hlavní typy kostních buněk nejméně dvěma způsoby. Jeho vazba na kalcium-senzitivní receptor (CaSR) osteoblastů vede k jejich zvýšené replikaci. Zároveň touto vazbou zvyšuje expresi osteoprotegerinu (OPG) a snižuje expresi RANK ligandu (RANKL) osteoblastickými buňkami, což vede k útlumu diferenciace a zkrácení životního cyklu osteoklastů," vysvětluje.

Duální účinek stroncium ranelátu na kostní buňky se také odráží ve zlepšení mikroarchitektury kostí postižených osteoporózou. Tento efekt byl hodnocen ve dvojitě slepé studii v přímém srovnání s alendronátem po roční léčbě postmenopauzálních žen s osteoporózou. "Stroncium ranelát ve studii zvyšoval po jednom roce tloušťku kortikální kosti (Ct. Th) o 5,3 %, podíl objemu kosti (BV/TV) o 2 % a denzitu trabekulů (Tb. Dens) o 2,1 %, přičemž signifikantních výsledků bylo dosaženo už po třech měsících terapie," vypočítává F. Cournarieová.

Dalším zdrojem informací potvrzujících duální účinnost stroncium ranelátu jsou dvě velké, dvojitě zaslepené, placebem kontrolované, multicentrické studie SOTI a TROPOS, jež trvaly pět let. "Potvrzením duálního účinku stroncium ranelátu je disociace markerů resorpce a novotvorby kostní hmoty už po třech měsících od zahájení sledování v rámci studie SOTI. Nárůst BMD na proximálním femuru během léčby tímto přípravkem prokazatelně přímo souvisí se snížením rizika zlomenin, tato korelace je nejvyšší (76 %) ze všech sledovaných přípravků na léčbu osteoporózy," uvádí prof. MUDr. Juraj Payer, CS c., z V. interní kliniky LF UK a FNsP v Bratislavě a dodává, že relativní riziko vertebrálních fraktur bylo při podávání stroncium ranelátu v rámci těchto studií sníženo po jednom roce o 49 % a po třech letech o 41 procent.

Studie TROPOS pak tuto účinnost prokázala také u všech non-vertebrálních zlomenin, včetně zlomenin krčku femuru. Po třech letech relativní riziko všech non-vertebrálních zlomenin pokleslo o 15 procent. U nejvíce rizikové skupiny pacientek nad 74 let věku, s BMD v krčku v pásmu osteoporózy, došlo ke snížení rizika zlomeniny krčku femuru o 36 procent.

Zdroj: MEDICAL TRIBUNE

Sdílejte článek

Doporučené