Přeskočit na obsah

MZ: Tolik papírování sami nezvládneme

Ředitel firmy Firma Global Health Service Robert Zelenák pro MT uvedl, že ministerstvo platí firmě za tuto činnost šest milionů ročně. Podle informací v tisku jde dokonce o 37.5 milionů ročně.

Samotné ministerstvo zdravotnictví se k ceně, kterou firmě Global Health Service zaplatí, nevyjádřilo. 

Obecně odpovědělo, že "ministerstvo má možnost hradit náklady na zabezpečení dotačního řízení  z prostředků určených na dotace, a to nejvýše v částce, která nepřesáhne 2,5% celkové výše prostředků ministerstva určených na dotace na financování specializačního vzdělávání v daném kalendářním roce."

Firma zajišťuje také změnu příjmení školenců

Proč si ministerstvo najímá na papírování soukromou firmu? Proč tuto agendu nevyřizují ministerští úředníci placení z daní?

"Loni přijalo ministerstvo celkem 805 žádostí o 1727 rezidenčních míst. Tyto žádosti bylo nutno vytřídit, rozčlenit a posoudit. Následně bylo nutné žádosti vyhodnotit i po stránce zcela odborné. Ministerstvo rozhodlo o poskytnutí dotace zdravotnickým zařízením na celkem 838 rezidenčních míst. S tím souvisela i nutnost provádět různé úkony v rámci řízení - například vydat celkem 370 rozhodnutí o poskytnutí dotace na rezidenční místa jednotlivým žadatelům," uvádí ministerstvo.

MZ se hájí také tím, že během dotačního programu je také třeba průběžně reagovat na změny v terénu, které mají dopad na čerpání dotace. Jako příklad uvádí administrativu spojenou se změnou příjmení.

"Jedná se o mladé lékaře, kteří uzavírají například sňatky a mění si tudíž příjmení. Jen z této skutečnosti vyplývá velká řada administrativně náročných činností, které jsou završeny vydáním změnových rozhodnutí," píše MZ.


V roce 2010 ministerstvo zdravotnictví dostalo prostřednictvím firmy Global Health Service  celkem 765 žádostí o poskytnutí dotace, a to na 1689 rezidenčních míst. 

Ministerstvo tvrdí, že papírování kolem rezidenčních míst je tak náročné, že ho samo nezvládne. Potřebuje prostory i lidi.

"Administrativní zabezpečení takto rozsáhlého projektu je velice rozsáhlé a náročné. Ministerstvo v současnosti nedisponuje ani prostory, ani pracovními silami v rozsahu, který by odpovídal šíři administrativy, vyplývající z nutnosti důkladného zpracování podkladů a dat a údajů, evidovaných v rámci dotačního programu rezidenční místa 2009 a 2010," uvádí ministerstvo.

Proč se měnila vyhláška o atestacích?

V čele firmy Global Health Service, která milionovou zakázku z ministerstva dostala, je bývalý šéf středočeské záchranné služby, Robert Zelenák. Na bývalé vedení záchranné služby podal trestní oznámení jeho nástupce Martin Houdek kvůli několika investičním akcím (například prodej rakovnické služebny).

Změnu vyhlášky o atestacích podepsala ministryně Jurásková v červnu 2009. Ministerstvo zdravotnictví však podepsalo smlouvu s firmou Global Health na administrativu rezidenčních míst už před tím, než bylo jisté, zda nějaká vyhláška bude vůbec platit.

"Celé je to tunel a někteří lidé by za to měli jít do vězení. Znemožnění atestací bylo úmyslné, aby se potom mohly vynaložit milióny ze státní kasy na rezidenční místa. Do té doby totiž nikdo rezidenční místa nepotřeboval," poznamenává MUDr. Jakub Orság v diskusním fóru sdružení Mladí lékaři. "Agendu spojenou s rezidenčními místy zajišťuje soukromá firma (tudy vede ten tunel), jejíž zakladatel je vyšetřován policií. Je třeba podat trestní oznámení."

ivb

 

 

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené