Přeskočit na obsah

Stabilizační příspěvek na platy sester

VZP ČR poskytne v roce 2010 smluvním zdravotnickým zařízením lůžkové péče navýšení úhrady v souvislosti se zvýšením kvality ošetřovatelské péče. Toto navýšení je stanovenou vyhláškou MZ ČR č. 471/2009 Sb.

Které sestry dostanou příspěvek

Vyhláška se týká všech sester, bez ohledu to, zda pracují ve státních zdravotnických zařízeních  nebo v soukromých nemocnicích. Výjimkou jsou sestry, které pracují v lázních a ozdravovnách. Na ty se vyhláška nevztahuje. Toto navýšení poskytne VZP takovému zdravotnickému zařízení, které přesahuje požadavky na personální vybavení stanovené seznamem výkonů, a to ve výši 30 tisíc Kč za rok na každou všeobecnou sestru a porodní asistentku (2500 Kč za 12 měsíců = 30 tisíc korun za rok).

Povinnost zaměstnavatelů

Zdravotnické zařízení je povinno sestrám vyplatit částku 2500 tisíce měsíčně. Zaměstnavatel by peníze neměl použít na žádné jiné účely. VZP ČR vyplácí zdravotnickým zařízením lůžkové péče v souvislosti s tímto navýšením úhrady měsíční zálohu, která bude za příslušné období zúčtována.

Pracovní neschopnost

Příspěvek není krácen v době dovolené či pracovní neschopnosti.

Odpovědi na dOtazy Čtenářů v diskusi  najdete
zde.

 

(ivb), www.tribune.cz

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…