Přeskočit na obsah

Stabilizační příspěvek sestrám - otázky a odpovědi

Čtenáři Medical Tribune se ptají v reakci na článek - Stabilizační příspěvek na platy sester

Pracuji ve zdravotnickém zařízení, které není lůžkové. Jsem od ledna tohoto roku v pracovní neschopnosti a z článku je zřejmé, že by mi měl zaměstnavatel za každý měsíc částku vyplatit. Vyložila jsem si daný článek správně? A pokud ano, jaké ustanovení toto ošetřuje, abych se mohla na zaměstnavatele obrátit? 

Stabilizační příspěvek se vyplácí na základě platné Úhradové vyhlášky pro rok 2010. Podle této vyhlášky mají na finanční prostředky nárok pouze lůžková zdravotnická zařízení. Nelůžková (ambulatní zařízení) jej obdržela jen v roce 2009. Částku není vždy navíc nutné vyplácet pravidelně měsíčně, menší zařízení ji obdrží například čtvrtletně a stejně tak ji pak svým zaměstnancům vyplácí.

Zajímalo by mně, od kterého data bude vyplácený stabilizační příspěvek a zda existuje nějaký seznam zdravotnických zařízení, které splňují podmínky na vyplácení tohoto příspěvku.

Seznam zdravotnických zařízení neexistuje, je nutné se informovat u svého zaměstnavatele nebo na příslušné pobočce pojišťovny. Podmínky by ale podle sdělení Ministerstva zdravotnictví mělo splnit prakticky každé zdravotnické lůžkové zařízení. Stabilizační příspěvek začal být vyplácen od července loňského roku a toto plynule pokračuje i v roce letošním. Pojišťovny zařízením průběžně slíbené finance zasílají.

Jak se můžeme jako sestry bránit, když nám není příspěvek vyplácen celý? Bylo nám řečeno, že máme nárok na 1700 Kč měsíčně a to ještě o výši příspěvku každý měsíc rozhoduje staniční sestra. Já například oněch 1700 neměla nikdy a pracuji stejně jako ostatní sestry. A mám např. právo vědět, jestli moji část příspěvku nedostává jiná sestra? Děkuji.

Z pojišťovnami poskytnuté částky je nutné odečíst 34% na úhradu odvodů na zdravotní a sociální pojištění od zaměstnavatele. Poté zbývá přibližně Vámi uvedená částka 1700 Kč v průměru na hlavu. Je nutné si ověřit celkový objem vyplácených prostředků. Bohužel forma není dána, příspěvek může být vyplácen buď fixně – pravidelně v tarifní mzdě nebo formou odměn (jak je tomu u vás) a v tomto případě dochází k rozdělování prostřednictvím vedoucích pracovníků. Částka skutečně není dána na každou konkrétní osobu pokud nejste zaměstnána v příspěvkové organizaci, kde došlo k zákonné úpravě tarifů. Odborová organizace by měla mít možnost získat od zaměstnavatele údaje o celkovém objemu vyplacených finančních prostředků. Zda finance od pojišťoven nebyly použité i na něco jiného.

Pokud jsem dobře pochopila, příspěvek od VZP již letos nedostanou praktičtí lékaři a tím pádem my opět nic? 

S platností nové Úhradové vyhlášky už příspěvek dostávají pouze lůžková zdravotnická zařízení. Nemají nárok ani soukromí lékaři, lázeňská zařízení ani záchranky.

Určuje vyhláška to, v jaké formě má zaměstnavatel má příspěvek vyplácet. Zda jako navýšení platu nebo odměnu?

Vyhláška toto bohužel neurčuje. V příspěvkových zařízeních, kde se odměňování řídí Zákonem o platu, došlo současně s poskytnutím financí k nárustu určených tarifních platů. V akciových společnostech se většinou vyplácí formou odměn a je nutné si přesný systém rozdělování vyjednat se zaměstnavatelem prostřednictvím odborové organizace. Pokud u vás působí.

Mluvčí VZP pro Medical Tribune píše: "Navýšení poskytne VZP takovému zdravotnickému zařízení, které přesahuje požadavky na personální vybavení stanovené seznamem výkonů". Komu tedy VZP peníze poskytne?

Vyhláška stanoví doporučený počet personálu. Tento doporučený počet je úplné minimum, které by v praxi všechna zdravotnická zařízení měla údajně přesáhnout. Termínem „přesahuje“ se rozumí i třeba jen 0.1 úvazku navíc nad doporučený počet. Tudíž splnit požadavek a finanční prostředky získat by mělo každé zdravotnické zařízení.

„Zaměstnavatel by peníze neměl poskytnout na jiné účely“. Jak se to dá dokázat, kdo to zkontroluje a jak?

Vzhledem k tomu, že se v roce 2009 objevily signály o tom, že některá zdravotnická zařízení příspěvek nevyplácela nebo krátila, začala VZP provádět kontrolu. V případě, že máte dojem, že tyto finanční příspěvky nejsou ve vašem zařízení vypláceny správně, je možné se obrátit na příslušnou pobočku pojišťovny a především na odborovou organizaci. Prostřednictvím odborové organizace je pak možné toto řešit s experty Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče, kteří se touto problematikou opakovaně zabývají a v roce 2009 intenzivně jednali se zástupci Ministerstva zdravotnictví a pojišťoven o poskytování tohoto příspěvku. Stejně tak v letošním roce sledují jeho vyplácení, pokud se na ně příslušná odborová organizace obrátí.

Iva Řezníčková, www.tribune.cz

řídící Sekce nemocnic, Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…