Přeskočit na obsah

Měl jsem se učit míň

K tomuto krátkému textu mne inspiroval článek na novinkách.cz a přečtení nenávistných komentářů pod ním. Článek informuje o jednání v Lékařském Odborovém Klubu, kde se plánuje masové podávání výpovědí z pracovního poměru, pokud nedojde k výraznému zlepšení platových podmínek.

Chcete-li si přečíst konkrétní prohlášení lékařů, najdete více na této podstránce.

Tento text je určen hlavně pro mediky a lékaře, ale myslím, že je v něm i mnoho zajímavých informací pro laickou veřejnost.

Když se ve sdělovacích prostředcích udávají průměrné platy, mají lékaři vždy kolem 35-40 tisíc. To je moc hezké, ale z hlediska státních lékařů naprosto lživé. Plat za normální pracovní dobu (8 hodin denně 5 dnů v týdnu) se u začínajícího lékaře v současné době pohybuje kolem 15 tisíc čistého. Vychází to asi na 90-95 Kč čistého na hodinu práce. Jde o značně zodpovědnou vysoce specializovanou a psychicky náročnou práci. I mladý lékař má ve svých rukou zdraví a život pacientů a přitom dostává plat, za který by leckterý člověk se základním vzděláním nehnul prstem.

A jaká je tedy pravda? Podívejte se na platovou tabulku, která platí ve všech českých státních nemocnicích (staženo z těchto stránek) v roce 2010.

 

                                     Roky praxe            Platy v hrubém

Přeloženo: Po nástupu do práce v 25 letech věku budete za VŠ práci brát cca 14 tisíc čistého, po zařazení se do oboru se váš plat zvýší na cca 15 tisíc čistého.  Po 4 letech praxe ve 29-30 letech věku budete pobírat skvělý plat 16 tisíc čistého. Po 6 letech to bude dělat 16.5 tisíc čistého. A teď další velký skok - pokud po 5-6 letech složíte velice obtížnou atestaci, vyskočíte na neuvěřitelných 17.7 tisíc čistého. Finanční motivace k atestaci je v našem státě prostě neodolatelná. A po 32 letech praxe ve věku asi tak 57 let (pokud se do té doby nezblázníte) dostanete kolem 23 tisíc čistého.

 

Pro méně chápavé znovu:

Nástupní plat lékaře je cca 14 tisíc čistého měsíčně

Plat lékaře ve státní nemocnici po 32 letech praxe je asi 23 tisíc čistého měsíčně

Znám docela dost lékařů, kteří si kromě práce vydělávají bokem. Pozoruhodný je případ jedné kamarádky lékařky, která uvažuje o letní brigádě (!) po práci, aby si trochu přivydělala. Kde to žijeme? (V České republice)

Velice trefnou poznámku k platům lékařů měl jeden vysoce postavený pracovník v jedné z pojišťoven, který s námi měl seminář v 6. ročníku. Řekl víceméně toto – Platy lékařů, to je mizérie a dalo by se to relativně snadno napravit, kdyby byla chuť. Jenže proč vám ty peníze navíc dávat, když poslušně makáte za málo? Měl samozřejmě pravdu.

Co si o nás lidé nahoře myslí, jsem pochopil i z reakce ředitele jedné z pražských nemocnic, když se ho medička zeptala, jak má se svým měsíčním platem vyjít. Pan ředitel se usmál a řekl: "Kolegyně, vždyť vy budete stejně pořád ve špitále. K čemu by vám ty peníze byly? Vždyť byste je neměla ani kde utratit." Zájemci o medicínu si teď tuhle vtipnou větu za trest přečtou desetkrát po sobě znovu.

No prostě nakonec přijde situace, kdy se nevyspalí ve dvě ráno poslušně hrbíte před vulgárním alkoholikem, který se přišel nechat vyšetřit, protože po X pivech upadl na hlavu, a řeknete si – To jsem tvrdě studoval 6 let, abych za takovou práci bral tyhle peníze? 

Chirurgické intermezzo: Tenhle text jsem napsal z pohledu internisty, ale nedá mi, abych nevěnoval několik slov chirurgům, které musím fakt obdivovat. U chirurgů je relativně běžné, že ve službě makají celý víkend v kuse (72 hodin v práci bez přestávky), kromě operací se musí starat o pacienty na lůžkách + příjmy + propuštění. To vše přirozeně za tabulkový plat. Chirurgové to snášejí relativně tiše a s pokorou, ale postupně jich ubývá. Můžeme si dovolit tento úbytek? Vzhledem k tomu, že spolupráce s chirurgy je životně důležitá pro všechny ostatní obory (zejména pro internu a onkologii apod), je jejich počínající nedostatek na pováženou. Tenhle stát (zdravotnicví) začíná být opravdu v průseru, ale lidem na kompetentních místech je to jedno.

Celý článek najdete na stránkách - http://www.stefajir.cz/?q=platy-statnich-lekaru

 

 

 

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…