Přeskočit na obsah

Když vám děti pohlídají přímo v nemocnici

Na exkurzi do mateřské školy při Fakultní Thomayerově nemocnici v Praze přijíždějí návštěvy několikrát do měsíce. Jak založit "firemní školku" by rády věděly hlavní sestry z celé republiky. Moravské, východočeské, ale i pražské nemocnice by také chtěly nabídnout svým sestrám a lékařkám možnost, jak skloubit rodinu a práci ve zdravotnictví. "V Thomayerově nemocnici fungovala závodní školka už před listopadem 1989. Zatímco podniky závodní školky rušily, u nás se ji podařilo zachovat.

Tato kontinuita je naše hlavní plus. Nemusíme řešit, jak začínat. Řešíme jen to, kde a jak sehnat dostatek peněz na provoz dvou tříd této školky," říká PaedDr. Iva Křivánková, ředitelka školky pro zaměstnance, základní školy i mateřské školy pro děti hospitalizované v tamní fakultní nemocnici.

Školku živí peníze ze tří zdrojů - nemocnice, Hlavního města Prahy a grantů Evropské unie. Prostory poskytla nemocnice, magistrát posílá peníze na platy pedagogů a pomůcky a z grantů Evropské unie se částečně platí vybavení objektu, hračky, pomůcky a další náklady.

Další výhoda spočívá v tom, že školka pro děti zaměstnanců podléhá zákonu o školách. "Nemocnice, které k nám přijdou na exkurzi, mnohdy s údivem zjistí, jak přísné hygienické normy zde platí. Mnohdy se ukáže, že prostory, jež zamýšlely vyčlenit pro svou školku, nejsou vůbec hygienicky vhodné," uvádí ředitelka. Krčská školka přitom nyní funguje v samostatném pavilonu mimo areál nemocnice, uprostřed zeleně.


Od šesti ráno do osmi večer i v noci

Od září loňského roku byl provoz mateřské školy v Krči rozšířen. Namísto jedné třídy nyní fungují dvě a zařízení má otevřeno dle potřeby až do 20 hodin. Brzké ranní otevírací hodiny (od 6 hodin ráno) ocení především zdravotní sestry. Možnost vyzvednout si dítě až později odpoledne či večer vítají zase hlavně lékařky.

"Pracuji na ARO, a když přivezou akutní případ, nemůžu odejít domů v 16 hodin, abych stihla dítě vyzvednout. Už několikrát jsem využila prodlouženou dobu této firemní školky do 19 hodin večer. Kdyby nebyla, musela bych mít asi zkrácenou pracovní dobu," pochvaluje si MUDr. Markéta Kalinová, která má v krčské školce své dvě děti.

Zdravotní sestry, které jsou na děti samy, využívají v krčské nemocnici nově zřízený noční provoz hlídání dětí. "V rámci grantu jsme mohli otevřít noční provoz hlídání dětí. Na oddělení dětské kliniky je vyhrazen pokoj pro noční službu. Na základě objednávkového systému zde mohou být děti přes noc. Mají zde zvláštní sociální zařízení a na spící dítě dohlíží kvalifikovaná zdravotní sestra," poznamenává ředitelka Křivánková.


Základní věc jsou vhodné prostory

O děti mají postaráno také zaměstnankyně Uherskohradišťské nemocnice a. s. Tamní zaměstnanecká mateřská školka má otevřeno každý všední den od šesti ráno do půl sedmé večer. "Významnou výhodou je přijímání dětí již od dvou let věku.

Maminky se tak mohou vrátit na částečný nebo i celý úvazek do zaměstnání již po dvou letech," říká ředitel nemocnice Antonín Karásek. Nemocnice uvažující o zřízení školky musejí vyřešit především základní věc - vhodné prostory. A to nebývá jednoduché. "My jsme využili toho, že naše dětské oddělení nebylo plně vytíženo a jednu jeho část jsme upravili právě na zaměstnaneckou školku," říká mluvčí uherskohradišťské nemocnice Jan Hrdý. Dalším problémem je podle něj nutnost vybudování kvalitního dětského hřiště v blízkosti školky. "Tady nám uspořádání našeho areálu rovněž přálo.

Největším problémem však je financování školky. Investiční náklady ve výši více než dvou milionů korun hradila nemocnice ze svého rozpočtu a rovněž provoz zařízení hradíme z peněz nemocnice. Velmi by nám pomohla plánovaná změna legislativy, která by umožnila pohlížet na náklady spojené s provozem školky jako na daňově uznatelné. Na druhou stranu má nemocnice při zřizování MŠ oproti jiným organizacím značnou výhodu, protože například otázka stravování dětí, praní prádla a mnohé další jsou již v nemocnici automaticky vyřešeny," poznamenává mluvčí s tím, že i uherskohradišťská nemocnice zažádala o finance z grantů Evropské unie.

Školku při nemocnici má také FN Královské Vinohrady v Praze. "Provozujeme ji 24 hodin denně, zapsáno máme celkem 27 dětí převážně zdravotních sester, ale také lékařek. Přijímáme děti od dvou let věku," odpovídá na dotaz Medical Tribune mluvčí nemocnice Hana Vránová.

Babyboom

Také v zaměstnaneckých školkách, stejně jako v těch klasických, je znát převis poptávky. Krčská má maximální kapacitu 24 dětí. "V tuto chvíli máme stop stav, kapacita je zcela zaplněná. Je velkou výhodou, že se pobyt dětí ve školce střídá podle toho, jak mají maminky zrovna služby v nemocnici, takže se jen málokdy sejdou všechny děti najednou. V současné době máme více čekatelů," poznamenává Křivánková.

Podobně je na tom školka v Uherském Hradišti. Její kapacita - 20 dětí - je plně využita a v současné době čekají noví zájemci o umístění dítěte do zařízení v pořadníku. FN Královské Vinohrady tyto problémy řešit dosud nemusela. "Zatím nemusíme řešit případy, kdy bychom kvůli velkému zájmu maminek o umístění dítěte do školky museli někoho odmítat," poznamenává mluvčí nemocnice.

Nemocnice se snaží

Vybudovat školku pro zaměstnance se snaží také například Fakultní nemocnice Plzeň. Hlavní překážkou jejího zřízení je však nedostatek peněz. "Projekt firemní školky máme rozpracovaný a řešíme způsoby, jak zajistit úhradu provozních nákladů, které se ukazují vyšší, než jsme původně čekali. Zaznamenáváme zájem ze strany zaměstnanců, proto také vznikla myšlenka vybudovat firemní školku," potvrzuje mluvčí nemocnice Renata Jenšíková.

"Měla by mít samostatné, nově vybudované prostory v areálu nemocnice na Lochotíně, které nenavazují na žádný zdravotnický provoz. Zatím ještě stále uvažujeme o termínu otevření v září příštího roku." Delší dobu se o firemní školce mluví také ve Fakultní nemocnici Motol. Zřízení se zatím odkládá na neurčito.

"Na provozní dobu, která by byla pro zdravotní sestry zajímavá, nemá nemocnice v tuto chvíli peníze. Neuměli bychom nyní zajistit provoz od brzkého rána do pozdních odpoledních hodin. A jiná provozní doba by pro zdravotní sestry a lékařky zajímavá nebyla," říká mluvčí FN Motol Eva Jurinová.


Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené