Přeskočit na obsah

Vyšší platy? Kdeže, lékařů je nadbytek

Cena na trhu práce se odvíjí od nabídky a poptávky. A ačkoli tomu neodpovídá vytvářený dojem, lékařů je nadbytek.

Cena práce je především o množství pozic a počtu potenciálních pracovníků. Velmi často se ji snažíme ovlivnit různými nepřirozenými mechanismy, například regulací, odborovou činností atd., ale plasticita je výrazná. Tj. po čase je efekt pryč nebo dojde k protržení oné plasticity a pak v praxi obvykle následuje bankrot (krásným příkladem jsou České aerolinie, kdyby se zase stát z našich daní nepokoušel lepit nezalepitelné).

Proč i mezi lékaři přetrvává mylný dojem o nedostatku lékařů?

1) Některých profesí je skutečně málo a ty jsou citlivěji vnímány. Jde především o praktické lékaře, zubaře a některé další. Nejde tedy o nedostatek, ale o špatné rozložení, kdy je péče nepříznivě (tj. za více peněz) poskytována specialisty na úkor péče primární.

2) I případný nedostatek je výrazně zkreslen faktem, že v této zemi je výrazný nadbytek nemocničních kapacit, jež jsou roztříštěny a zejména spojeny s vysokými náklady. (Jen malé srovnání: Kdyby Škoda Auto využívala výrobní linky, jako jsou v průměru využívány operační sály, tak Fabia stojí minimálně 1,5 milionu Kč!!!) Tyto fixní náklady logicky odčerpávají obrovské peníze ze systému a já si dovolím tvrdit, že jde o zdaleka největší položku. O kvalitě spojené s takovou roztříštěností ani nemluvím.

3) Naprosto rozbořený a zcela nesmyslný systém vzdělávání jen celou situaci zhoršuje. Logická je proto neochota absolventů nastupovat do menších nemocnic, kde jejich starší kolegové normálně odatestovali, ale oni si zde atestaci neudělají! Z výše uvedeného vyplývají také potřebná opatření, která však nikdo neprovede. Protože jak případné omezování péče specialistů a podpora primární péče s cílem komplexního zajištění pacienta za co nejnižší náklady, tak zejména rušení nemocnic jsou opatření velmi nepopulární a nemají na nich zájem ani pacienti voliči, ani samotní lékaři. O politicích vidících dopředu na jedno volební období ani nemluvě. Jen si vzpomeňte na hysterii kolem záměru rušení nemocnic v devadesátých letech.

Proto zbývají jen marné pokusy o narušení jinak plastického vztahu nabídka-poptávka anebo zkrátka opustit tuto zemi, případně se medicíně vůbec nevěnovat. Ale lhát si do vlastní kapsy není nejlepší řešení, protože smysluplná změna bude bolet hodně - a hlavně nás lékaře.

MUDr. Ing. Martin Dudek, www.tribune.cz

 

 

Zdroj: Medical Tribune

Doporučené

Fórum: Rezidenti po česku

13. 2. 2024

Postgraduální vzdělávání lékařů v České republice probíhá značně neefektivně. Mladí lékaři tráví mnoho času na stážích, které je nikam neposouvají,…