Přeskočit na obsah

Soudce: Narozdíl od nás mohou lékaři podnikat

Redakce Medical Tribune přináší další díl série článků, ve které srovnává platy lékařů s jinými profesemi.

V následujícím článku přinášíme informace o pracovních podmínkách soudců, které poskytl prezident Unie soudců České republiky JUDr. Tomáš Lichovník

Jak sám říká, k lékařům má velmi blízko. Jeho otec byl lékařem a maminka zdravotní sestrou. "Kdybych nebyl soudcem, chtěl by být praktickým lékařem."

Průměrný plat českého soudce

V loni byl plat průměrný plat soudců 84 169 korun. Letos došlo k jeho výraznému snížení na
69 892 Kč.

Nástupní plat soudce

Hrubý nástupní plat soudce je 50.100,- Kč měsíčně, který je stejný už tři roky. 

Příplatky

Soudci nemají žádné příplatky. Mají pevný plat a k tomu paušální částku náhrad na literaturu a reprezentaci, která dnes činí 3.200,- Kč. 

Možnost přivýdělku

Soudce má zakázánu jakoukoli výdělečnou činnost s výjimkou správy vlastního majetku, činnosti vědecké, pedagogické, literární, publicistické a umělecké a činnosti v poradních orgánech nejvyšších orgánů moci výkonné a zákonodárné. Viz § 85 zákona č. 6/2002 Sb.

Přesčasy

Soudci nemají žádný limit na přesčasy a nejsou jim propláceny. Výjimkou je pouze práce v noci a v den pracovního klidu. Tedy nejčastěji úkony souvisící s braním do vazby či s rozhodováním o předběžných opatřeních – bezprizorní děti, domácí násilí. 

Příprava na povolání soudce

Podmínkou pro jmenování soudcem je minimálně tříletá praxe (justičního čekatele, asistenta soudce, advokátního koncipienta etc.) a řádné složení justiční zkoušky (nebo jiné srovnatelné – např. advokátní zkoušky). Soudcovská unie podporuje myšlenku, podle níž by začínající soudce nejprve působil jako člen soudního senátu na odvolacím – krajském soudu a teprve po získání potřebných zkušeností by mohl působit samostatně na okresním soudu. Zde je inspirativní právě postup u lékařů, než mohou působit jako samostatní praktičtí lékaři. Soudce na okresním soudu je v podobném postavení jako praktický lékař. Musí dělat vše a nikdy neví, kdo a s čím mu přijde do jednací síně – ordinace.

Výslužné

Soudci nemají nárok na žádné výslužné. Do důchodu odchází s druhým nejhorším důchodem v Evropě, hned po Albánii. Je to v průměru 17% posledního příjmu. Nejblíže jsou nám Maďaři s 32%. Pak už mají ostatní všichni 50 a více procent.

Boj o platy

Ze strany soudců je diskuse o platech poměrně jednoduchá. Nechceme žádné zvýšení ani úpravy platů. Bude nám stačit, když do „platového“ zákona nebude každý či každý druhý rok zasahováno. Vždy v neprospěch. Nechceme nic jiného než předvídatelný a jistý příjem. Za 15 let účinnosti platového zákona byl tento jedenáctkrát změněn. Vždy v neprospěch soudců. Nutno dodat, že i všech ostatních podle tohoto zákon odměňovaných. Ale ostatní nejsou omezeni ve své výdělečné činnosti. Opět se zde nabízí srovnání se zdravotnictvím. Soukromí právníci mají výrazně vyšší příjmy než soudci. Jedním z motivů pro práci soudce však může být jistota. Na rozdíl od lékařů však soudce (lékař v nemocnici) nemůže provozovat advokátní kancelář (soukromou praxi).

(šf), www.tribune.cz 

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené