Přeskočit na obsah

Zastropování ceny stáží se zatím nekoná

Jak změnit financování postgraduálního vzdělávání lékařů k lepšímu? Názory ministerstva zdravotnictví a zástupců sdružení Mladých lékařů se rozcházejí. Jediným bodem, na kterém se obě strany během květnové schůzky dohodly, je možnost zastropování ceny stáží.

Zatímco dnes si cenu stáží mohou akreditovaná pracoviště zvolit podle svých představ, napříště by směla kmenové nemocnici za školence účtovat nejvýše 350 korun na den. Dnes je běžná cena 500-1000 korun za jeden den pobytu školence na akreditovaném pracovišti. Tyto ceny přitom celkové náklady na postrgaduální vzdělávání lékařů velmi zvyšují.

"Požádáme ministerstvo financí, aby v cenovém věstníku zregulovalo cenu na maximálně 350 korun denně,“ slíbila na květnovém setkání s Mladými lékaři náměstkyně Markéta Hellerová s tím, že změnu stihne ministerstvo zdravontictví realizovat ještě v rámci mandátu staré vlády.

Tento závazek Mladým lékařům však ministerstvo zdravotnictví nesplní. Server Medical Tribune zjistil, že ministerstvo financí na žádost zdravontického resortu nereagovalo.

"V návaznosti na jednání MZ se zástupci ČLK, Mladých lékařů….byla stanovena maximální výše částky za absolvovanou praxi ve zdravotnických zařízeních na 350 Kč za den stáže. Ministerstvo zdravotnictví proto požádalo o spolupráci při cenové regulaci stáží a uveřejnění maximální částky v Cenovém věstníku vydávaném ministerstvem financí," napsala Vendula Pírková, ředitelka odboru vědy a vzdělávání MZ na adresu ministerstva financí.

Mluvčí ministerstva financí však tvrdí, že resort zdravotnictví sice předložil určitý návrh, ale "nejednalo se o návrh na vydání rozhodnutí o cenové regulaci, ale o požadavek o spolupráci v této oblasti,"  píše mluvčí MF Jakub Haas a dodává:
"V současné fázi se jedná o posuzování pracovního návrhu, který musí být projednán jak v rámci resortu, tak na meziresortní úrovni (s pravděpodobnou účastí profesních komor a lékařských společností) a nelze předjímat rozhodnutí, jaké právní úpravě bude podléhat, natož spekulovat o datu účinnosti."

Medical Tribune pro vás zjišťuje další informace. Sledujte www.tribune.cz

(ivb), www.tribune.cz

 

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené