Přeskočit na obsah

Stabilizační příspěvek sestrám

Právní poradna Medical Tribune

V roce 2009 byla ve 2. pololetí vyplácena zdravotnickým zařízením ,,bonifikace na zvýšení kvality ošetřovatelské péče" na základě dohody mezi Ministerstvem zdravotnictví a všemi zdravotními pojišťovnami.

Pro rok 2010 byla vydána vyhláška č. 471/2009 Sb., o stanovení hodnot bodu, výše úhrad zdravotní péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění a regulačních omezení objemu poskytnuté zdravotní péče.

Podle této vyhlášky zdravotní pojišťovny navýší úhradu v souvislosti se zvýšením kvality ošetřovatelské péče. Zdravotnickému zařízení, které přesahuje požadavky na personální vybavení stanovené seznamem výkonů, bude zdravotní pojišťovnou poskytnuta částka ve výši dané ustanovením uvedeným v části D přílohy č. 1 výše uvedené vyhlášky.

Jde o navýšení odpovídající přepočtenému počtu všeobecných sester a porodních asistentek vynásobeného částkou 30.000 Kč a dále koeficientem podílu počtu pojištěnců příslušné zdravotní pojišťovny v kraji, v němž zdravotnické zařízení sídlí, na celkovém počtu pojištěnců v tomto kraji. Hodnoty těchto koeficientů jsou rovněž uvedeny v části D přílohy č. 1 výše uvedené vyhlášky.

Z výše uvedeného vyplývá, že postup je obdobný jako v roce 2009, jen částka, která se nezapočítává do celkové úhrady daného zdravotnického zařízení, se vypočítává přes jiný koeficient. Jednotlivé zdravotní pojišťovny se na úhradě tohoto navýšení podílejí podle počtu pojištěnců v daném kraji, kde zdravotnické zařízení sídlí. Princip, že zdravotnické zařízení obdrží v souhrnu od všech zdravotních pojišťoven na každou všeobecnou sestru a porodní asistentku pracující na plný úvazek částku 2.500 Kč na měsíc, zůstává zachován.

V případě lůžkových zdravotnických zařízení tato vyhláška garantuje, že pokud poskytovatel splní personální vybavení, zdravotní pojišťovny poskytnou navýšení úhrady dle shora uvedených principů. Povinnost poskytnout toto navýšení pro ostatní segmenty z této vyhlášky sice nevyplývá, ale například ambulantním specialistům byla navýšena hodnota bodu o 0,02 Kč a v případě zdravotnické záchranné služby budou zdravotní pojišťovny nově hradit výkon 06713 až do návratu na základnu. proto prosíme za všechny všeobecné zdravotní sestry pracující na oddělení LDN o informaci či způsob ,jakým máme postupovat nebo napsat nějakou stížnost na Vsetínskou nemocnici! Kdo nám poradí? Opravdu si nevíme rady a myslíme si, že přicházíme o spoustu peněz! 

Odpovídá Iva Řezníčková, Odborový svaz zdravontictví a sociální péče, Trutnov

Z uvedeného textu vyplývá, že tazatelky mají k dispozici všechny legislativní informace o nároku na finanční prostředky od pojišťoven. Řešení je nyní už jen v jednání v samotném zdravotnickém zařízení. Prvním krokem by měla být činnost - jednání - místní odborové organizace. Měly by se obrátit na ně. Zaměstnavatel je povinen zodpovědět, proč peníze už nevyplácí. Minimálně podíl na celkové částce 2500 Kč od VZP. Ta totiž opravdu všem zařízením finance zasílá. S ostatními menšími pojišťovnami je to problematické. Prozatím letos finance neposílají, vyhlášku si bohužel interpretují tak,že sice uznávají závazek finance poslat, ale učiní tak až při vyúčtování roku 2010 (tzn. do května 2011), což jim zákon bohužel umožňuje. Přesto tyto finance jsou vedeny jako pohledávka zdravotnických zařízení za pojišťovnami. v tomto případě pak záleží na individuální dohodě, zda zaměstnavatel bude prozatím další prostředky vyplácet ze svých zdrojů "na dluh" do doby než mu je menší pojištovny poskytnou nebo zda bude vyplácet jen finance které už má - od VZP - (i tak je to většina) a zbytek zaměstnanci obdrží po vyúčtování příští rok. Obě varianty jsou možné!

Pokud tazatelky jsou členkami Odborového svazu zdravotnictví, mohou se v případě neúspěšných jednání obrátit i přímo na mne. Pokusím se jim společně s právníky pomoci.

Iva Řezníčková

reznickova.iva@nemtru.cz 

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…