Přeskočit na obsah

Sestry z LDN po měsících dostanou peníze, na které mají nárok

„Pracuji ve Vsetínské nemocnici na oddělení LDN. Přestože měli zdravotníci dostat přidáno, my jsme ještě neviděly ani korunu navíc. Když jsme volali na pobočku ve Zlíně, bylo nám řečeno, že finance pojišťovna posílá. Opravdu si nevíme rady a myslíme si, že přicházíme o spoustu peněz,“ napsala čtenářka právní poradny Medical Tribune.

Všechny všeobecné sestry a porodní asistentky mají nárok na stabilizační příspěvek ve výši 2500 korun. Tyto finance mají pojišťovny nemocnici posílat na základě vyhlášky č. 471/2010 Sb.,“  potvrdila Iva Řezníčková z Odborového svazu zdravotní péče.

Vsetínská nemocnice na dotaz MT uvedla, že peníze na stabilizační příspěvky pro tyto sestry od pojišťovny nedostává:

„Řídíme se platnou legislativou a rozdělujeme prostředky k tomu určené. V tuto chvíli se však jedná pouze o prostředky k navýšení platů všeobecných zdravotních sester a porodních asistentek v akutní péči. Oblast následné péče (do které patří i LDN) není dořešena.  S pojišťovnou jsme zahájili jednání, které ještě není dokončeno. Jakmile potřebnou finanční částku obdržíme, vyplatíme ji zpětně. Skutečnost jsme opakovaně vysvětlovali na poradách, ale také přímo zaměstnankyním na oddělení LDN. O situaci byly informovány rovněž odbory,“  odpověděla mluvčí vsetínské nemocnice Lenka Plačková.

Krajská pobočka VZP ČR pro Zlínský kraj však uvedla pravý opak. Peníze posílá všem všeobecným sestrám, i těm, které pracují na LDN.

„Plníme se své povinnosti , které vyplývají z vyhlášky č. 471/2010 Sb. v platném znění. Stabilizační příspěvek je poskytován zdravotnickému zařízení na odbornosti  všeobecná sestra a porodní asistentka.   Úhrada stabilizačního příspěvku je prováděna formou měsíčních záloh,“  píše  mluvčí pobočky VZP za Zlínský kraj  Martina Stavjanová.

Bludný kruh: Kde jsou peníze sester?

Argumentace se začíná dostávat do bludného kruhu.  „Jsme přesvědčeni, že jsme postupovali správně. Všechny finanční prostředky, které jsme dostali, jsme rozdělili v souladu s jejich účelem. Částka je vyplácena na základě dodatku ke smlouvě o akutní péči. Je nám líto, že situace v konečném důsledku postihla sestry na LDN, kde je práce velmi náročná a sestry ji odvádějí na velmi dobré úrovni. Na druhou stranu nemůžeme přerozdělovat finanční prostředky, které k tomuto účelu nemáme k dispozici,“ namítá předseda představenstva Vsetínská nemocnice a.s., MUDr. Martin Metelka, MBA a dodává:

„Můžeme doložit, že částka, kterou VZP zasílá se váže ke Smlouvě, která je uzavřena na akutní péči. Můžeme rovněž doložit, že ke Smlouvě s VZP pro LDN se neváže žádná finanční částka určená k finančnímu ocenění všeobecných sester v souvislosti se zvýšením kvality ošetřovatelské péče. Z těchto důvodů vyplácíme tyto peníze jen všeobecným sestrám a porodním asistentkám, které poskytují zdravotní péči na odděleních v akutní péči. Písemně jsme požádali VZP o stanovení částky i pro LDN, neboť není možné, aby finanční prostředky určené pro zdravotnické zařízení identifikovatelné jedním identifikačním číslem byly vypláceny zdravotnickému zařízení s odlišným identifikačním číslem.“

Zlínská VZP v reakci na tato slova opakuje již řečené: „Všeobecná VZP ČR si plní svoji povinnost a finance posílá.“

Kdo tedy má peníze, které patří sestrám na LDN? Nemocnice nebo pojišťovna? „Situaci budeme  muset začít zjišťovat na kraji“, píše redakce Medical Tribune vsetínské nemocnici. A věci se náhle dávají do pohybu ve prospěch sester na LDN.

„Obdrželi jsme e-mail od VZP, která ujasňuje, že finanční částka, kterou jsme dostávali, je pro všeobecné sestry a porodní asistentky akutní i následné péče. E-mail také poprvé obsahuje vzorec (metodiku) výpočtu, ze kterého je zřejmé, že se jedná i o sestry LDN, což jsme dříve žádali. Všeobecným sestrám z LDN příslušnou částku vyplatíme zpětně, jak jsme slíbili. I nadále budeme jednat s VZP, aby byla částka rozdělena podle IČZ, jak je podle našeho mínění účetně správně. Jsme rádi, že se situace vyjasnila,“ odpovídá  předseda představenstva  vsetínské nemocnice.

Nemocnice: sestrám nic nedlužíme

Nemocnice dále přislíbila, že sestrám pošle peníze v nejbližším výplatním termínu. Kolik peněz nemocnice sestrám dluží?

„Jedná se o příspěvky pro 23 všeobecných sester, některé nastoupily v průběhu kalendářního roku, jiné naopak odešly. Konkrétní kalkulaci v tuto chvíli zpracováváme. Musíme se však ohradit proti slovu dluh ve vaší otázce. Nejsme si vědomi, že jsme chybovali proti platné legislativě. Žádali jsme vysvětlení dané situace, což se nám nyní dostalo alespoň formou e-mailu. S VZP budeme jednat i nadále,“ vzkazuje vedení nemocnice.

Má i vaše nemocnice problémy s vyplácením stabilizačního příspěvku? Napište nám!
bezdekova@tribune.cz

Iva Bezděková, www.tribune.cz

 

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…