Přeskočit na obsah

Jak dostat úředníky do polepšovny

Při čtení odpovědí vedoucího odboru ministerstva financí Ing. Maštálky, jehož tým nás osobně seznámil, jakým způsobem úředníci náměstkyně Hellerové plní její slib o zastropování ceny stáží, musíme konstatovat, že jde o velmi mrzkou práci. A to přesto, že ujištění tiskového mluvčího MZ byla již tradičně velmi odvážná, plně v linii tvrzení o nadprůměrném růstu platu lékařů.

Zatímco při loňské blamáži, že nová vyhláška o financování rezidenčních míst pomůže mladým lékařům, se úředníkům na jedničku povedla zakázka na 37,5 milionu za papírování, je realizace slibů náměstkyně ministerstva další proemigrační záležitostí. Jestliže v případě vybraných oborů si mladí lékaři v ČR našli řešení a zapisují se k atestaci na Slovensku, je otázka, zda by místo zkoumání, jak se vlastně taková žádost podává, nebylo lepší mladým lékařům účtenky za stážování ve fakultních a krajských nemocnicích proplácet přímo na ministerstvu.

Samotná náměstkyně na jednání přiznala, že poté, co se do systému nasypalo 320 milionů (minus provize pro papírovací firmu), se ceny stáží ve vybraných nemocnicích zvýšily hned několikanásobně.

Nemocnice tak dostala novou dotaci, za niž ručil podpisem vázací dohody s pokutou přímo mladý lékař. Diskuse o zdravotnictví se posouvá od "nemám třicet korun za návštěvu lékaře" po "mám třicetikorun spoustu a hledám lékaře". Pojďme proto pomoci najít odpověď úředníkům MZ, kteří hledají odpovědi na otázky MF k žádosti o regulaci ceny stáže již třetí měsíc.

Vymezení konkrétního druhu výkonu - předmětem je zhruba 5 000 podprůměrně placených mladých lékařů ve specializační přípravě se 100 až 150 hodinami přesčasů měsíčně (tvrzení zákoníku práce, že přesčasová práce nad 416 hodin ročně je nepřípustná, se obchází DPČ), kteří musejí stážovat měsíce až roky na akreditovaném pracovišti vyššího typu podle podmínek k získání specializace.

Pojmem stážovat se rozumí práce sekundárního lékaře, který, ač mnohdy vykazuje zdravotnické výkony a tvoří zisk hostujícímu zdravotnickému zařízení, dostává mzdu od zařízení domácího. Jelikož zdravotnická péče je založena na specializovaných lékařích, je nutné poplatek za den stáže-práce sekundárního lékaře ve zdravotnickém zařízení vyššího typu, kterou se lékař školenec vzdělává, regulovat.

Při současném tabulkovém platu mladého lékaře 18 000 hrubého a tržní ceně stáže i tisíc korun/den je i na MZ jasné, že daná stáž je pro lékaře nedosažitelná. Cílovým subjektem regulace jsou akreditovaná zdravotnická zařízení, na nichž musejí mladí lékaři stáže před atestací absolvovat (předpokládáme, že MZ disponuje seznamem akreditovaných zdravotnických zařízení).

Podmínky regulace - cenová regulace stáže je omezena dobou stanovenou akreditační komisí daného oboru, nelze ji opakovat a lze ji uplatnit jen v jedné specializační přípravě, pokud očekávaná personální krize lékařů neurčí jinak. Kalkulační podklady k částce 350 Kč jsou samozřejmě problém, jelikož podstatou tohoto cenového návrhu je nejspíše tipování prvního exnáměstka.

Navrhujeme k výše uvedeným okolnostem, především skutečnosti, že stážování představuje práci levného sekundárního lékaře pod dohledem s vykazováním výkonů hostujícímu zařízení, aby byl stanoven přiměřený administrativní poplatek podle kvality vystavené ID karty a kvalifikace příjmající personalistky a poplatek za den stáže byl nulový. Závěrem připomeňme, že kursy německého jazyka v Goethe Institutu začínají již v září.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené