Přeskočit na obsah

IT ve zdravotnictví? Heuréka!


Problémy se zdravotnictvím nejsou nic nového pod sluncem a slyšíme o nich v podstatě denně. Stále opakovaná negativa typu nekvalitní péče, rostoucích nákladů, špatného zabezpečení osobních dat pacientů či chyb v dokumentaci - to jsou jen některé z mnoha stinných stránek současného zdravotnictví. Je-li však snadné pouze kritizovat a poukazovat na nedostatky, ptejme se na to nejdůležitější: Proč tomu tak je? Co udělat, aby se zjednala náprava, když ne všech, tak většiny z těchto problémů?

Odpovědí může být zavedení propojeného zdravotního systému.

Oč jde? O vybudování softwarové infrastruktury k propojení a k výměně informací mezi zdravotnickými středisky a eventuálně také dalšími zainteresovanými subjekty, jako jsou například pojišťovny a správy sociálního zabezpečení. Kvůli tomu, že v našem zdravotnictví aktuálně toto propojení neexistuje, spousta úkonů se zbytečně dubluje, na něco se zase zcela zapomíná a často lékařům chybí to nejdůležitější - informace!

Ve světě propojeného zdravotnictví by tedy "zapojená" zdravotnická střediska, lékaři, případně další subjekty měli přístup k jedné databázi. O každém pacientovi by zde byla zaznamenána veškerá data týkající se jeho zdraví, tzv. zdravotní karta. Odklonem od papírových karet by se snížila chybovost a zvýšila efektivita léčby i provozu všech zúčastněných zařízení.

V čem je tedy problém?

Budování softwarové infrastruktury k propojení účastníků (Regional Health Information Organizations - RHIO) a k výměně informací mezi zdravotnickými zařízeními bylo vždy velmi komplikované a časově velmi náročné. Společnost InterSystems přináší inovativní řešení tohoto problému a nabízí rychlou cestu ke komplexně propojené zdravotní péči. Problém v ČR je tedy spíše na administrativní úrovni, ačkoli na té evropské se o propojeném zdravotnictví již nejen diskutuje, ale v mnohých případech i aktivně koná.

Oprávněně nyní můžete položit jednoduchou otázku: Jak víte, že to bude fungovat? Snadno, ve světě už je poměrně velké množství úspěšných příkladů propojených zdravotních středisek. Máme-li však ukázat na jeden jediný úspěšný příklad, nemůžeme jinak, než podívat se na sever, do Švédska. Tam sdílení zdravotní dokumentace postupně rozšiřují na celonárodní úroveň a zatím na implementovaný systém pějí jen a jen chválu (více viz rámeček).

 

Budoucnost podle InterSystems

Z dostupných fakt lze vyvodit poměrně kvalifikované závěry, jejichž platnost vydatně podporují pravidla statistiky. Jak tedy může vypadat Česká republika za takových pět až deset let? Mobilní přístroje (např.netbooky a smartphony) a mobilní sítě (např. WiMAX či LTE) budou běžnou součástí našich životů tak, jako jsou dnes například hodinky. Zařízení budou rychlá a inteligentní a sítě schopné přenášet ohromná množství dat budou pokrývat většinu obydlené planety.

Všechny technologie budou menší a levnější, tudíž dostupnější. Ve zdravotnictví budou plošně přijaty elektronické záznamy, což výrazně sníží náklady na zdravotní péči a provoz zdravotnických zařízení. Vzhledem k demografii to však přesto nebude dostačující, neboť - bude-li místní populace pokračovat v nastoleném trendu - poroste procento starších lidí v neproduktivním věku, kteří navíc více využívají zdravotnických služeb. Mnozí senioři a lidé s chronickými nemocemi budou neustále monitorováni (jejich stav i poloha) v pohodlí svých domovů, místo aby museli životy trávit v nemocničním prostředí.

V případě sebemenších výkyvů jejich vitálních funkcí bude okamžitě zalarmován ošetřující lékař, který podnikne patřičná opatření - všechna data budou přitom zanášena přímo do centrální databáze. Je těžké si představit svět, kde by se neosvědčilo propojené zdravotnictví, když z něj mohou profitovat všichni zúčastnění.

Co InterSystems nabízí v tomto ohledu?

Možností je hned několik. Především je to platforma HealthShare, která slouží pro vývoj regionálních a celostátních zdravotnických informačních systémů a nabízí rychlou cestu ke komplexně propojené zdravotní péči. HealthShare poskytuje obsáhlý soubor předem připravených komponent k rychlému rozběhnutí systému a intuitivní vývojové prostředí pro přidávání uživatelských funkcí, procesů a nových aplikací tak, aby vyšel vstříc originálním potřebám a požadavkům jakékoli informační výměny. Kromě toho nabízí interoperabilitu s naprostou většinou současných zdravotnických systémů.

Dále je zde pokročilý webový informační systém pro propojenou zdravotní péči, s nímž lze rychle využívat výhod elektronických záznamů o pacientech, Trackare.

Ten byl letos nasazen a je veřejně financován například ve Skotsku. Systém pomáhá zrychlit a zefektivnit péči, protože údaje vztahující se k pacientovi bylo třeba zadat do systému pouze jednou a ta byla okamžitě přístupná pověřeným osobám v ostatních zdravotnických zařízeních. Systém dále spravuje záznamy hospitalizovaných pacientů a pacientů s duševními chorobami, vyřizuje objednávky, zpracovává zprávy s výsledky a obsahuje nástroje na podporu činností v nemocnici.

K dispozici je rovněž celá řada volitelných modulů pro traumatologii a urgentní medicínu, pro elektronické recepty a pro podávání léků v rámci nemocnice, pro správu lékárny, porodnice, novorozeneckého oddělení a operační sály. Ve výčtu technologií vhodných pro oblast zdravotnictví je nutno zmínit také platformu pro bezproblémovou integraci a vývoj propojených aplikací Ensemble - ta staví na základě existujících aplikací a rozšiřuje jejich funkcionalitu.


Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené