Přeskočit na obsah

Vyhláška bude nejvíce šetřit na nemocniční péči

Ministerstvo uvedlo, že zveřejněná verze je již konečná. Jednotlivé segmenty (zubní lékaři, ambulantní specialisté) však poukazují, že do návrhu ještě nebyly zapracovány připomínky, na kterých se s ministerstvem dohodli.

Zdravotní péče má podle ministerstva zůstat zachována zhruba ve stejném objemu, struktuře a kvalitě, jako tomu bylo v letošním roce. Referenčním obdobím je rok 2009 nebo příslušné pololetí roku 2009.

Vyhláška stanoví minimum, které musí zdravotní pojišťovna zaplatit, lékaři a nemocnice si ale mohou vyjednat i víc. Ministr hodlá prostřednictvím vyhlášky donutit zdravotníky k využití rezerv systému, proto navrhl pokles plateb v průměru o dvě procenta.

„Při přípravě nové úhradové vyhlášky jsme převážně respektovali učiněné dohody a pečlivě zvážili všechny připomínky. Myslím si, že se nám podařilo udělat naprosté maximum možného,“ říká ministr zdravotnictví Leoš Heger a dodává: „Do nové vyhlášky jsme zapracovali připomínky v celkové výši 3,841 miliardy korun, které snižují její restriktivní nastavení z původních šesti miliard korun na 2,159 miliardy korun.

V novém konceptu vyhlášky ministerstvo vyjmenovává plánované financování péče v jednotlivých segmentech. U většiny z nich uvádí, že „v příštím roce budou úhrady téměř shodné jako v roce 2010, ministerstvo vyhovělo připomínkám jednotlivých odborností a nepřináší úsporu systému“.

Na který segment tedy dopadne vyhláška nejvíce? Ve které oblasti zdravotnictví ušetří ministerstvo ony dvě miliardy korun? „Nejvíce mají úspory dopadnout na lůžkovou péči, ústavní péči. Nemocnice budou mít prostor objem péče snižovat a přepouštět ji do ambulantní péče, proto ty ambulance byly redukovány méně. V nemocničním sektoru se ponechal volný prostor pojišťovnám na vlastní rozhodování o úhradách péče v centrech – nejvíce v oblasti onkologie,“ říká Heger.

S vyhláškou nemocnice ostře nesouhlasí. Podle Asociace českých a moravských nemocnic je nepochopitelné, že úhrady se mají snižovat pouze nemocnicím. „Tam, kde je situace nejhorší, kde pro nedostatek peněz se péče omezuje již dnes, občanům stát sděluje, že ti nejvíce nemocní, kteří vyžadují nemocniční péči, budou biti nejvíce," uvedl předseda AČMN Eduard Sohlich pro ČTK a dodal, že snížení úhrad nemocnicím urychlí odchody lékařů.

„Ambulantní specialisté úplně spokojeni nejsou, ale nebudeme dále protestovat,“ sdělil Medical Tribune předseda Sdružení ambulantních specialistů, Zorjan Jojko.

Vyhláška bude vydána do konce roku, tak aby byla platná od 1.1. 2011.

 

VÝŇATEK Z TISKOVÉ ZPRÁVY MZ O ÚHRADOVÉ VYHLÁŠCE NA ROK 2001

Praktičtí lékaři – hodnota bodu 1,08 pro péči dle seznamu výkonů a některé výkony nezahrnuté do kapitace

Hodnota bodu 0,90 – doprava v návštěvní službě

Ambulantní specializovaná péče –

1,08 – psychoterapie, klinická psychologie

1,06 – hemodialýza

1 – ortopista, klinická logopedie

0,71 Kč – vyjmenované výkony radiační onkologie

1,03 – screeningová kolonoskopie

1,02 – ostatní odbornosti – limitace úhrady vypočteným objememe referenčního počtu bodů (rok 2009) na unikátního pojištěnce, nad rámec vypočteného objemu degrasní hodota bodu 0,30 Kč.

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené