Přeskočit na obsah

Varlata "vařená" na laptopu

Výzkumný tým umístil teploměr vedle šourku 29 mužů pracujících s laptopem položeným na kolenou. Odborníci zjistili, že dokonce i za použití podložky se šourek těchto mužů velmi rychle přehřál. "Vzhledem k tomu, že miliony mladých mužů jsou takto zvyklí pracovat, jde o důvod k zamyšlení," komentuje výsledky vedoucí urolog studie z univerzity v New Yorku dr. Sheynkin. "Během 10 až 15 minut se teplota v šourku vyšplhá nad stupeň, který považujeme za bezpečný, bez toho, že by si to muži uvědomovali!" dodává.

Do současnosti se žádné studie tím, jak laptop může ovlivnit mužskou fertilitu, nezabývaly, tudíž neexistují žádné vědecky podložené důkazy, že se tak skutečně děje. Nicméně studie ukazující, že vzestup teploty v šourku o jeden stupeň Celsia stačí k poškození spermií, jsou již známy.

Za normálních okolností pozice varlat mimo tělo zajišťuje optimálně nízkou teplotu nezbytnou pro spermiogenezi. "Neříkám, že pokud někdo začne používat laptop, stane se okamžitě infertilní, ale častá práce na laptopu umístěném na kolenou může stát za problémy s početím," říká dále vedoucí odborného týmu. Zmíněné problémy má téměř každý šestý pár v Americe.

V nedávno uplynulé době se za důvod mužské infertility často označovaly úzké džíny a slipy. Ty však nyní už nejsou považovány za rizikový faktor, neboť "oblečení nezvyšuje skrotální teplotu, protože se hýbete," říká dr. Sheynkin.

"Avšak pokud pracujete na laptopu umístěném na klíně, musíte sedět klidně a s nohama u sebe. Po jedné hodině v této poloze se teplota šourku podle pozorování vědců zvýší o 2,5 stupně Celsia. Použití podložky pod laptop nic neřeší, protože ta sice nedovolí přestup tepla na kůži, ale šourek neochrání. "Je úplně jedno, jakou podložku použijete, může to být klidně i polštář, šourek si tím neochráníte," dodává dr. Sheynkin.

Je zajímavé, že poloha nohou hrála velkou úlohu. Pokud muži seděli s nohama široko od sebe - což bylo možné pouze za použití široké podložky pod laptop -, jejich šourek nebyl vystaven takovému přehřátí. Stejně však i v tomto případě došlo do třiceti minut ke skrotální hypertermii. Vzhledem ke stále narůstajícímu počtu infertilních manželství jsou výsledky tohoto pozorování zajímavé.

ija, Medical Tribune

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené