Přeskočit na obsah

Ohlodaná kost? Děkujeme, nechceme

Blogy MT

Pomiňme nyní skutečnost, že pokud systém financování zdravotnictví může ohrozit výdaj ve výši 0,7% ročního rozpočtu zdravotnictví, tak je nastaven fatálně špatně, to je doufám každému jasné, snad i panu ministrovi. Jak vypadá ono nabízené navýšení mezd o 5000 Kč (mladší lékaři) resp. 8000 Kč (starší lékaři) řečí čísel?

 Jen pro zopakování jaké byly požadavky LOK v rámci akce Děkujeme, odcházíme: mladší lékaři: 1.5 násobek průměrné mzdy;  starší 3 násobek průměrné mzdy jako tarifový základ.

Aktuální návrh MZ:

-          Mladí lékaři (tarifní třída 11,12): navýšení o 5000 Kč = splnění požadavku akce DO v cca 26%

-          Starší lékaři (tarifní třída 14 a vyšší): navýšení o 8000 Kč = splnění požadavku akce DO v cca 18%

Připomínám jen pro srovnání zástupci LOK již akceptovaný návrh vycházející z původně nabízených 2 mld. Kč:

-          Mladí lékaři: + 8000 Kč = splnění požadavku akce DO v cca 43%

-          Starší lékaři: + 12000 Kč = splnění požadavku akce DO v cca 28%

Na první pohled je zřejmé, že již samotný návrh LOK je VELMI výrazným ústupkem od cílů požadovaných v rámci akce DO. Právě LOK je tou stranou v jednání, která zcela zásadně slevila od svých požadavků v zájmu vyřešení celé akce, a to ve mzdových požadavcích pro letošní rok cca na pouhou TŘETINU! V této situaci se nabídka LOK stala logicky nepodkročitelným limitem schváleným na úterním zasedání. Bohužel ze strany ministerstva žádná snaha o kompromis není patrná.

Nyní se podívejme, jak se avizované změny navrhované MZ promítnou v hodinové mzdě, což je jediný směrodatný ukazatel ohodnocení práce v již tak velmi složitém systému odměňování lékařské práce.

Současná realita:

- mladí lékaři 100Kč/hod. à návrh MZ: 130 Kč/hod.

-  starší lékaři: 170 Kč/hod. à návrh MZ: 214 Kč/hod.

Panem ministrem předkládaný maximálně možný návrh reprezentuje tedy navýšení hodinové mzdy o maximálně 30-44 Kč/hod. Skutečně výše uvedenou hodinovou mzdu považuje za přiměřenou ohodnocení práce lékaře?

Druhým a možná ještě větším zklamáním ze strany MZ je jednoznačné odmítnutí vize nárůstu mezd lékařů v budoucnu do výše, která byla požadována lékaři v rámci DO. Pan ministr přislíbil, že v roce 2012 se zasadí, aby průměrná mzda lékaře byla 60 000 Kč měsíčně, ovšem opět včetně služeb a přesčasů. Na první pohled krásné číslo, které u veřejnosti nepochybně vyvolá hodně závisti (což je jistě i cílem MZ).

Jelikož v této částce je započteno i letošní navýšení a nyní je průměrná mzda lékaře se stovkami hodin přesčasů a služeb asi 48 000 Kč, další navýšení v roce 2010 lze očekávat maximálně v úrovni cca 2000-4000 Kč. Pomíjím skutečnost, jakým způsobem výpočtů při krácených úvazcích statistikové k průměrné mzdě lékaře došli a tedy, že na „průměrnou“ mzdu dosáhne mizivé procento lékařů.

Jen pro zajímavost – oněch  0.5 mld Kč, o kterých se nyní obě strany „přetahují“, reprezentuje 0,17% ročního rozpočtu na zdravotnictví, tedy částku, kterou systém vydá na zdravotní péči za 36 hodin, tedy 1,5 dne !!!

Skutečně je pan ministr přesvědčen, že toto je od něho férový návrh?  Nebo má celou lékařskou obec za naprosté hlupáky? Celá situace se spíše jeví tak, že pan ministr a všichni ostatní z jeho týmu, kteří vývoj celé akce zásadně ovlivňují (jako poslanci Šťastný, Šnajdr a další vlivní z ODS) mají jediný, ale jasný cíl: nedohodnout se. Nutno na tomto místě připomenout, že LOK dnes ustoupil i v dalších 2 bodech, a to je garance zpětného návratu a ustoupení z podmínky řešení nárůstu tarifních platů formou zákona. Ze strany lékařů bylo ústupků provedeno skutečně hodně. Za této situace se ministrův dnešní návrh podobá nabídce značně ohlodané kosti...

Proč je celá dohoda tak blízko, ale přitom tak daleko? Možná lékařům chybí kvalitní lobbista „ludvíkovského typu“ nebo pár vlivných „kulichů“, pak by asi bylo vyjednávání mnohem snazší. Koneckonců pan ministr chování pana ředitele Ludvíka jednoznačně obhajuje a chválí ho, protože pod jeho vedením nemocnice prosperuje a „přivedl ji k rozkvětu“ -  a to je hlavní, ne? Ale ruku na srdce, pan Kulínský byl bezpochyby také jistě dobrý dirigent….ale to je už jiný příběh.

DÁLE ČTĚTE:

10 základních mýtů spojených s akcí „Děkujeme, odcházíme“

MUDr. David Belada www.tribune.cz

autor je vedoucí lékař oddělení IOKO 2.interní kliniky ve Fakultní nemocnici Hradec Králové

Zdroj: www.tribune.cz

Doporučené

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…