Přeskočit na obsah

Jurásková: Žádná ultimata dávat nebudeme

„Ministr dodržel slib, že s námi bude jednat o navýšení platových prostředků sestrám. My jsme nepřišli s žádnými požadavky násobků platů ani s žádnými ultimáty. Přistoupili jsme na to, že vše závisí na úspěchu reforem. Pokud se nenajdou zdroje ve vnitřních úsporách systému, nebudou ani peníze na navýšení platů,“ uvedla po schůzce s ministrem Leošem Hegerem prezidentka České asociace sester Dana Jurásková.

Znění memoranda mezi ministerstvem zdravotnictví a asociací sester má být zveřejněno příští týden. Na rozdíl od „lékařského“ memoranda však nebude obsahovat žádné konkrétní garance růstu platů. Ministr Heger na dotaz novinářů pouze odpověděl, že zvýšení platů sestrám je v následujících letech možné kalkulovat v řádu jednotek tisíců.

„Musejí být nalezeny vnitřní prostředky v rámci zdravotního fondu, nemůžeme očekávat zvyšování státního příspěvku. Takže pokud poběží reforma dobře, budeme garantovat analogické navyšování platů nelékařům podobně jako lékařům. Konkrétní text, který bude tuto problematiku upravovat, bude v příštím týdnu zveřejněn,“ oznámil ministr.

Zařazování do nižších platových tříd

Ministerstvo v pondělí přislíbilo, že se osobně zasadí o to, aby nelékaři byli zařazováni do těch platových tříd, na které mají nárok.

Dnes je totiž běžnou praxí, že nemocnice platí nelékaře méně, než by ze zákona měly. Vyplývá to mimo jiné také z množství dotazů do právní poradny Medical Tribune, ve které se nelékaři často dotazují, proč jsou zařazeni do nižší platové třídy, i když mají podle katalogu prací nárok na platovou třídu vyšší.

Tento nešvar chce nyní ministerstvo zdravotnictví začít řešit.  „Zjistili jsme, že existuje celá řada nemocnic, kde sestry jsou zařazovány do nižších platových tříd, které odpovídají zdravotnickým asistentům. Nemocnice, které takto postupují, de facto porušují zákonné normy. Vydáme pokyn ředitelům přímo řízených organizací, aby tyto normy důsledně dodržovali a v krajských nemocnicích bude ministerstvo apelovat na hejtmany, aby na dodržování těchto norem dohlíželi ve svých nemocnicích,“ přislíbil ministr.

Kompetence sester

Další změnou, která sestry čeká, je nárůst kompetencí. „Dohodli jsme se, že je potřeba posilovat kompetence sester. Otázky kompetencí budou definovány vyhláškou, která je po dvouletém úsilí připravena k podpisu. Bude navyšovat kompetence jednotlivých profesních kategorií na úroveň, která je praktikována ve fakultních nemocnicích a zlegalizuje je,“ uvedl po jednání ministr Leoš Heger.

Na dotaz Medical Tribune, které konkrétní kompetence mají sestry od lékařů převzít, prezidentka ČAS uvedla, že není možné konrkténě odpovědět.

„Rozumím otázce, ale nedostanete na ni jednoznačnou odpověď. Dohodli jsme se, v jakých oblastech lze nelékařům kompetence navýšit, jaké jsou priority, ale veškeré změny v kompetencích sester je potřeba pouze s dohodou lékařských odborných společností. Bez této dohody jednotlivých pracovišť, které sdílejí konkrétní činnosti lékařů a nelékařů, není možné kompetence rozšiřovat. Žádné konkrétní kompetence uvádět nebudeme, získáte je ve chvíli, kdy se dohodneme s jednotlivými odbornými společnostmi,“ poznamenala Jurásková.

Ministr Heger dodal, že kompetence by měly být rozšířeny v oblasti dlouhodobé péče a domácí péče. Právě tyto dva segmenty budou při restrukturalizaci lůžkové péče v akutních zdravotnických zařízení nejvíce zatíženy.

„U lůžek dlouhodobé péče by kompletní zodpovědnost za péči o pacienta přešel na všeobecnou sestru, lékař by byl pouze k dispozici v nějakém definovaném čase,“ uvedl ministr.

Na dotaz Medical Tribune, zda nejprve sestrám narostou kompetence, a teprve poté dostanou více peněz, ministerstvo ani asociace sester neodpověděla.

Sestry vyšší kompetence nechtějí

Je otázkou, do jaké míry tyto změny nelékaři přivítají. Všeobecná sestra ze Všeobecné fakultní nemocnice Monika Muroňová na začátku února v komentáři pro MT napsala:

„Přestaňte už sestry konečně zahrnovat kompetencemi, dopřejte nám plat odpovídající naší náročné profesi, dejte nám dostatečné množství nejen pomocného ošetřovatelského, ale i administrativního personálu, zahrňte nás možností trávit více času u pacienta namísto administrativy, dejte nám možnost se vzdělávat v oboru tak,  abychom i my měly dostatečné podmínky na přípravu.“

(ivb), www.tribune.cz

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené