Přeskočit na obsah

nekrolog - Prof. MUDr. Jiří Havlík, DrSc.

Prof. MUDr. Jiří Havlík, DrSc. * 22. října 1928 – † 25. dubna 2011

S velkým zármutkem si dovoluji informovat, že dne 25. dubna nás po těžké nemoci opustil ve věku 82 let můj spolupracovník v mnoha mezinárodních vakcinačních projektech, náš kolega, lékař, učitel a můj velký přítel pan prof. MUDr. Jiří Havlík, DrSc. Pan profesor byl před svým odchodem do důchodu přednostou I. infekční kliniky 2. lékařské fakulty UK a FN Na Bulovce a děkanem Fakulty dětského lékařství Univerzity Karlovy. Byl také dlouholetým předsedou výboru Společnosti infekčního lékařství ČLS JEP, členem zahraničních odborných společností, autorem a spoluautorem mnoha učebnic a monografií.

My, kdo jsme s panem profesorem intenzivně spolupracovali, jsme si ho vážili nejen pro jeho úžasné odborné znalosti a nezpochybnitelný přínos české medicíně, ale hlavně jako dobrého člověka, z něhož vždy vyzařovala nejen jeho moudrost a profesionalita, ale také dobrota a laskavost, které kořenil svým šarmem. Určitě se nedá zapomenout na pocity pohody, klidu a jakési samozřejmé jistoty, jež pan profesor okolo sebe vyzařoval při setkání nejen s odborníky, ale i přáteli.

Jeho široký profesionální záběr, úžasná vitalita píšícího a přednášejícího profesora do poslední chvíle života, naplňuje představu života významných osobností. V panu profesorovi ztrácím velkou nejen odbornou, ale především osobní oporu a česká medicína světově uznávaného odborníka.

Prof. MUDr. Jiří Beran, CSc.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené