Přeskočit na obsah

ASCO 2011 – i tady se píše historie

Nejvýznamnějším bodem mezinárodního onkologického kalendáře je bezesporu výroční zasedání American Society of Clinical Oncology (ASCO). Jde o tak velkou akci, že na její pořádání může aspirovat jen několik málo měst s dostatečně velkou kongresovou infrastrukturou. V posledních letech se střídají pouze Orlando a Chicago. Letos se více než třicet tisíc odborníků sjelo do Chicaga, a to ve dnech 3. až 7. června.

V úvodu podobných setkání se obvykle zmiňují dvě nesporná fakta – tím prvním je stále vyšší prevalence onkologických onemocnění. Odhaduje se, že v USA nyní žije přes 12 milionů lidí, jimž byl někdy diagnostikován zhoubný nádor (v ČR 400 000). Druhou skutečností je pak stále vyšší úspěšnost léčby.

„Dnes již dvě třetiny pacientů přežívají od okamžiku stanovení diagnózy pět let a více. Během uplynulých čtyř dekád se podíl nemocných s pětiletým a delším přežitím zvýšil o 18 %,“ uvedl prezident ASCO George W. Sledge, Jr.

Při této příležitosti představil webové stránky cancerprogress. net, kde jsou u jednotlivých solidních nádorů na časových osách interaktivně zobrazeny nejvýznamnější pokroky, k nimž od roku 1970 došlo. „Jde o nástroj, který je připraven k neustálému doplňování. I my píšeme historii, některé informace, poprvé zveřejněné zde v Chicagu, budou dříve nebo později mezi stěžejní milníky zaneseny,“ dodal.

Více než polovina účastníků přijela do Chicaga ze zahraničí. Bylo mezi nimi i několik desítek českých onkologů. Některé z nich jsme oslovili s otázkou, co je na kongresu zaujalo. Tento materiál přinášíme na straně B1. Na závěr jedna dobrá zpráva pro ty, kdo se kongresu nemohli zúčastnit. Následné shrnutí těch nejpodstatnějších sdělení se pod názvem Best of ASCO poprvé koná i v České republice – proběhne v pražském TOP hotelu 10. září.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené