Přeskočit na obsah

Rušení lůžek v nemocnicích začíná už dnes

O dvacet kilometrů delší cesta na urologické či plicní oddělení čeká pacienty z Krnova a Opavy kvůli škrtům akutních lůžek. Obory by totiž měly být již jen v jedné ze dvou místních nemocnic.

Zatímco některá městská a krajská zařízení snižování lůžek postupně plánují, ta pod ministerstvem zdravotnictví startují ode dneška.

"Nejdále je proces v Jihomoravském kraji. Tam už redukce začíná. Jinak fakultní nemocnice projednávají své plány s pojišťovnami i kraji," říká náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek.

Celkově by podle analýzy Všeobecné zdravotní pojišťovny mělo zmizet 5500 akutních lůžek. Zatímco některá se změní na lůžka následné péče, kterých je nedostatek, další zmizí zcela.

"Redukce vychází z analýzy využití – loni bylo prázdných průměrně 11 tisíc postelí. Týká se to hlavně očních, infekčních, dětských, ORL a kožních pracovišť," vysvětluje mluvčí VZP Jiří Rod. Škrty se tak dotknou hlavně oborů, kde je možné pacienty po ošetření hned poslat domů. Miliardy, které si ještě v zimě od redukce sliboval šéf resortu Leoš Heger (TOP 09), však do systému pravděpodobně nepřibudou.

"Pokud se neuzavřou oddělení nebo celé nemocnice, nedá se předpokládat, že by pouhé rušení znamenalo výraznější úspory – ať už pro pojišťovny, nebo pro nemocnice," podotýká Petr Nosek.

Škrtání s rozvahou

Je to ale právě slučování oddělení, kterými chce tragickou ekonomickou situaci krajských nemocnic řešit ředitel Fakultní nemocnice v Ostravě Svatopluk Němeček. Ten byl pověřen, aby navrhl plán pro šest zařízení Moravskoslezského kraje, která loni skončila ve ztrátě 120 milionů korun. Celá třetina jejich lůžek přitom zela prázdnotou. Díky návrhu by příští rok nemocnice v minusu skončit neměly. A stomilionovou úsporu si od podobných kroků slibuje i jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

"Peníze by měly zůstat v kraji a pojišťovny by je měly poskytnout ke zkvalitnění péče v místních nemocnicích," dodal Hašek. Pojišťovny, kraje i ministerstvo zároveň stále zdůrazňují, že redukce nesmí být na úkor pacientů. To potvrzují i některá státní zařízení – například v pražském IKEMu ubude lůžek pouze osm. "Jde o maximální počet, aby mohla být nadále zajištěna kvalitní péče," dodává ekonomickoobchodní náměstek IKEMu Michal Stiborek

MICHAELA KOUBOVÁ, A ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU

---

První potvrzená vlna škrtů
FN Plzeň 60 lůžek
Klatovská nemocnice 90 lůžek
Plzeňský kraj (celkem) 180 lůžek
Karlovarská krajská nemocnice 51 lůžek
Nemocnice Cheb 25 lůžek
Krajská zdravotní (pět nemocnic v Ústeckém kr.) 72 lůžek
IKEM Praha 8 lůžek
Jihomoravský kraj (celkem) 560 lůžek
Nemocnice v Krnově (Moravskoslezský kraj) 100 lůžek
Zdroj: informace krajů


Vyšlo také v: Českobudějovický deník; Jindřichohradecký deník; Písecký deník; Českokrumlovský deník; Strakonický deník; Táborský deník; Českolipský deník; Děčínský deník; Chomutovský deník; Jablonecký deník; Litoměřický deník; Mostecký deník; Teplický deník; Ústecký deník; Žatecký a lounský deník; Havlíčskobrodský deník; Jihlavský deník; Pelhřimovský deník; Třebíčský deník; Žďárský deník; Slovácký deník

Zdroj: Regionální deníky

Sdílejte článek

Doporučené