Přeskočit na obsah

Soud: Pacientka zemřela kvůli chybě lékařky

Na odhodlání léčit se homeopatiky doplatila před pěti lety bývalá místostarostka jedné obce na Vyškovsku. Její lékařka Jana Štelclová ženu prostředky alternativní medicíny léčila osm let. Za tu dobu jí nedělala žádné testy prokazující, jak je léčba účinná. V roce 2006 se problémy místostarostky zhoršily natolik, že musela do nemocnice.

Tam o několik měsíců později zemřela. Krajský soud v Brně včera rozhodl, že za ženinu smrt je zodpovědná lékařka. Potrestal ji za to desetiměsíčním podmíněným vězením s odkladem na dva roky.

Podle soudu místostarostka musela do nemocnice právě kvůli špatné péči lékařky. "Neřešila, že se stav pacientky stále horší. Ženě nakonec nezbylo nic jiného než jít do nemocnice. Tam později zemřela," řekla předsedkyně senátu Hana Kleinová.

Jinou léčbu odmítla

Štelclová o místostarostku pečovala v letech 1999 až 2006. Žena k ní přišla kvůli problémům se štítnou žlázou.

Tvořilo se v ní příliš hormonů. "Pacientka prý požadovala léčbu homeopatiky, a tak jí Štelclová vyšla vstříc. Jenže úplně přestala s další léčbou. Navíc nedělala žádné testy, aby zjistila, jak přípravky zabírají," uvedla státní zástupkyně Milena Hojovcová.

Problémy se vystupňovaly v březnu 2006. Bývalá místostarostka musela kvůli nim do vyškovské nemocnice. Po dalších komplikacích ji zdravotníci převezli do Brna, kde později zemřela. Pozůstalí podali na Štelclovou trestní oznámení. Případem se začali zabývat policisté a později i Okresní soud ve Vyškově. Rozhodl už dvakrát. Poprvé Štelclovou obžaloby zprostil. Státní zastupitelství se proti tomu ale odvolalo a Krajský soud v Brně případ vrátil do Vyškova.

Okresnímu soudu zároveň nařídil doplnit dokazování. Soudce odvolací senát poslechl a letos v lednu Štelclové vyměřil desetiměsíční podmíněné vězení.

Proti tomuto verdiktu se odvolala obžalovaná a případem se proto včera zabýval znovu Krajský soud v Brně. Lékařce se nelíbilo, že soud nenechal vypracovat znalecký posudek. Měl určit, jak homeopatické přípravky ovlivnily zdraví pacientky. "V Česku nemáme odborníky, kteří jsou schopní ho udělat. Ale v zahraničí jsou. Jednoho znalce jsme našli a soudu ho doporučili. Soudce ale náš návrh zamítl," upozornil obhájce lékařky Lukáš Prudil.

Tvrdil také, že Štelclová pacientce změnu léčby navrhovala. "Jenže žena nechtěla a lékařka ji k tomu nemohla nutit," dodal advokát. Jeho tvrzení potvrdila Deníku Rovnost i brněnská lékařka Alena Svobodová. "Pokud chce pacient léčit jinak než ověřenými prostředky, nemůže s tím lékař nic dělat," řekla Svobodová.

Obvinila nemocnici


Štelclová navíc podotkla, že žena nezemřela kvůli potížím se štítnou žlázou. "V nemocnici se o ni špatně starali. Dostala tam zápal plic a nikdo ho neléčil. Navíc lékařům v nemocnici několikrát říkala, že má boreliózu. Nikdo to neřešil a žena pak ochrnula. Po její smrti pitva prokázala, že štítná žláza byla v pořádku. Pacientka měla ale problémy s játry," prohlásila lékařka. Odvolací soud s jejím tvrzením nesouhlasil. "V případě správné lékařské péče nemusela žena v nemocnici skončit," shrnula předsedkyně senátu Kleinová.

Potvrdila proto původní rozsudek. Od vyššího trestu zachránila lékařku skutečnost, že pacientka s léčbou homeopatiky souhlasila a na svých zdravotních potížích se tak podílela.

Jan Němec

Břeclavský deník

Vyšlo také v: Brněnský deník; Blanenský deník; Hodonínský deník; Vyškovský deník; Znojemský deník

Zdroj: Regionální deníky

Sdílejte článek

Doporučené