Přeskočit na obsah

Jak účtovat stavební práce na ordinaci?

Důležité je, o jakou nemovitost se jedná. Pokud jde o klasický rodinný dům, který splňuje definici rodinného nebo bytového domu, pak není nutné rozlišovat z pohledu DPH, na jakých částech nemovitosti budou prováděny stavební práce. Vždy se použije snížená sazba daně. Pokud jde o jinou nemovitost, pak je nutné rozlišit práce prováděné v bytě, který je v této nemovitosti umístěn a jen na ty se snížená sazba daně vztáhne.

Výklad pojmů nám pak dává §4 odst. 1 písm. z) zákona 235/2004 Sb. o dani z přidané hodnoty v platném znění takto: „Bytovým domem stavba pro bydlení, ve které více než polovina podlahové plochy odpovídá požadavkům na trvalé bydlení a je k tomuto účelu určena, rodinným domem stavba pro bydlení, ve které více než polovina podlahové plochy odpovídá požadavkům na trvalé rodinné bydlení a je k tomuto účelu určena, a v níž jsou nejvýše 3 samostatné byty, nejvýše 2 nadzemní a 1 podzemní podlaží a podkroví, a bytem soubor místností, popřípadě jednotlivá obytná místnost, který svým stavebně technickým uspořádáním a vybavením splňuje požadavky na trvalé bydlení.“.

Důležitý tedy bude výsledný stav po přestavbě. Bude-li více než polovina podlahové plochy sloužit pro bydlení, zachová si nemovitost status rodinného nebo bytového domu s tím, že pak není nutno rozlišovat, na jaké části stavby se provádí stavební práce. Je tedy radno na toto myslet i při případném projektování přestavby či úpravy domu.

Pro úplnost ještě uvedu, že z pohledu daně z příjmů, tj. uplatňování nákladů na případné opravy nemovitosti je vždy nutné, mít výdaje rozdělené na ty, které se vztahují ke společným částem nemovitosti a na ty, které se vztahují k bydlení a k prostorům určeným pro podnikání. U prvních lze výdaje uznat poměrem, u bydlení se nejedná o výdaje daňově uznatelné a u prostor pro podnikání pak jde o výdaje uznatelné plně. Pokud půjde o přestavbu, pak se bude jednat spíše o technické zhodnocení a následné odepisování nemovitosti. Jelikož je nemovitost celkem, pak tvoří jeden dlouhodobý hmotný majetek. Odepisuje se tedy jako celek a vypočtená výše odpisů se krátí poměrem podlahových ploch sloužících k podnikání a celkových podlahových ploch.

 

Pavel Vítek – daňový poradce č. 2756

Daňová a účetní kancelář DATES

www.tribune.cz

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené