Přeskočit na obsah

Rytířství, z něhož profitují čeští lékaři

Jedním z letošních laureátů cen Neuron 2011, udělovaných Nadačním fondem Karla Janečka, se na poli medicíny stal osmdesátiletý prof. MUDr. Tomáš Klíma, Ph.D. Ocenění získal za celoživotní dílo, jehož jedna významná část přináší největší užitek mladým a talentovaným českým lékařům.

Profesor Klíma, specialista v kardiovaskulární patologii a uznávaný odborník v oblasti transplantační medicíny, se narodil a většinu života prožil v USA. Nezapomíná však na svoji druhou vlast, Českou republiku, a právě s myšlenkou na její prospěch založil a zorganizoval program výměnných stipendijních stáží mladých lékařů mezi Texas Medical Center a 1. a 2. lékařskou fakultou UK v Praze.

Program nese jméno zakladatelova otce Jaroslava Klímy, jenž v letech 1931 až 1932 díky stipendiu Rockefellerovy nadace pobýval ve School of Hygiene v Johns Hopkins Hospital v Baltimoru a po návratu do vlasti působil nejdéle ve Státním zdravotním ústavu. Zemřel na popravišti v průběhu heydrichiády v červenci 1942.

Výměnný program významně přispěl ke zvýšení kvality a úrovně mnoha lékařských oborů v Česku. Za posledních 20 let mohlo díky němu vycestovat do USA téměř 200 českých mladých lékařů, kteří zde získávali zkušenosti na prestižních pracovištích. Profesor Tomáš Klíma pro ně po celou tuto dobu sháněl finanční prostředky u nejrůznějších sponzorů po celých Spojených státech a otvíral jim veškeré pomyslné dveře, na něž bylo možno zaklepat.

Přestože je dnes výměnný pobyt pro účastníka spojen s určitými finančními náklady, zájem o něj dle prof. Klímy neupadá. V roce 2007 jej za pomoc České republice vyznamenal medailí Za zásluhy o stát v oblasti výchovy a vědy prezident Václav Klaus.

-------

red

Medical Tribune

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené