Přeskočit na obsah

Jak je to se službami osvobozenými od daně?

Jedná se o par. 58 zákona o DPH. V souladu s novými pojmy už v zákonu o zdravotních službách a návaz. předpisech a v souladu se Směrnicí Rady 2006/112ES. Novela zákona o DPH zavádí nový pojem zdravotní služba a vymezuje par. 2 a …

Zajímám se o služby, které od 1.4.2012 nelze považovat za osvobozené od daně. Posudky a administrativní úkony jsou dosti jednoznačné. Jsem ambulantní specialista a tedy provádím prohlídky vstupní, výstupní a průběžné (riziko hluku aj.) Pochopila jsem, že prohlídky vstupní a výstupní nejsou od daně osvobozeny, ale průběžné prohlídky z titulu ochrany zdraví v rámci pracovního poměru už osvobozeny jsou. Prosím Vás laskavě o vysvětlení, protože bude nutná evidence těchto úkonů v našem účetnictví.


Máte pravdu, že v souvislosti s přijetím zákona o zdravotnických službách došlo i ke změně zákona o DPH. Ten pro osvobození od daně stanoví tři podmínky.

  1. Služba, která je poskytována je službou zdravotní, tj. uvedenou v zákoně 372/2011, případně v zákoně 373/2011. Jedná se tedy o zdravotní služby a specifické zdravotní služby.

  2. Činnost je poskytována poskytovatelem zdravotnických služeb a spadá do rozsahu oprávnění k poskytování těchto služeb.

  3. Jedná se o činnost s léčebným cílem, nebo o činnost chránicí lidské zdraví nebo o činnost úzce související s výše uvedeným.

Pokud jde o rozsah toho, co může v rámci své registrace poskytovat ambulantní specialista či praktický lékař a nebude to osvobozeno od DPH, pak z oblasti speciálních zdravotnických služeb půjde zejména o posudkovou činnost a činnost pracovně lékařské služby. Zde je důležité vyjádřit smysl těchto činností. Je-li smyslem poskytnutí posudku pro účely posouzení pro zaměstnavatele, zda uchazeč splňuje nároky kladené na zamýšlenou pracovní pozici, či zda zaměstnanec končící pracovní poměr netrpí některou z nemocí, kterou by mohl v budoucnu uplatňovat jako nemoc z povolání, nejde jistě o činnost splňující výše uvedenou třetí podmínku. Stejně tak posudky pro účely soudů, orgánů činných v trestním řízení, odběry a zkoušky na přítomnost alkoholu či drog neslouží (alespoň ne přímo) k léčení či ochraně zdraví.

Podobně i zákroky estetické chirurgie a činnosti s nimi související, nebo třeba bělení zubů apod., jsou-li vykonány čistě z estetických důvodů, nemohou být od daně osvobozeny.

Vámi uvedené průběžné prohlídky však jednoznačně slouží k ochraně lidského zdraví. Jde o to, aby se včas přišlo na případné poškození vlivem zátěžových faktorů, působících v pracovním prostředí a tím se jednoznačně jedná o prevenci, tedy činnost v zájmu předcházení chorob – tj. směřující k ochraně zdraví.

Vždy tedy půjde o jasné vymezení, k čemu prováděná činnost směřuje. Byť slovo zdravotnické vyvolává dojem, že vždy se jedná o činnost s lidským zdravím související a všechny činnosti prováděné lékařem v rámci registrace spadají pod pojem zdravotnické služby, nemusí jít vždy o takovou činnost, která vede k léčení či k ochraně (prevenci). Jen činnosti mající tento účel jsou osvobozeny od daně.

 

V Hradci Králové dne 16.4.2012

Pavel Vítek – daňový poradce č. 2756

Daňová a účetní kancelář DATES

 

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…