Přeskočit na obsah

Chirurg proti Hegerovi: Chudé bude operovat ten, co zbyde

Ministr Heger chce touto novinkou odstranit úplatky ve zdravotnictví za operace zkušenými lékaři. Neurochirurg Síla však má pádné argumenty, ověřené dlouholetou praxí: „Dosud byl operatér určen zkušeným pracovníkem, který sestavoval operační program i operační tým. Pokud má někdo zájem být operován konkrétním člověkem, jde za ním a požádá ho. Nyní záleží na morální integritě operatéra na jedné straně a na movitosti pacienta na druhé, jak to dopadne. Vše se děje netransparentně, funguje to tak desítky let, ale nutno podotknout - většinou to nenarušuje chod na odděleních,“ uvedl neurochirurg pro ParlamentniListy.cz.

Kvalita chirurga roste s počtem provedených operací

Dosavadní systém byl podle jeho slov založen na důvěře pacienta v konkrétní chirurgické oddělení. „Každý pacient věří, že ho bude operovat ten nejlepší, neboť „všichni jsou dobří“, protože oddělení má dobrou pověst. Vše je založeno na důvěře,“ řekl Síla a upozornil, že začínající chirurg po škole operovat neumí.

Kvalita chirurga roste s takzvanou vyoperovaností, to znamená počtem odoperovaných pacientů. Mladý chirurg musí nejprve začít asistovat u postupně stále složitějších výkonů. Pak začne provádět nejjednodušší operace a až po jejich zvládnutí může být teprve vypisován k složitějším výkonům. Toto vše pod přímým dohledem těch nejzkušenějších kolegů (primáře, asistenta) tak, aby nebyl případnou chybou začínajícího chirurga ohrožen pacient. Takto předávají znalosti a zkušenosti starší kolegové mladším, čímž se udržuje jakýsi standard, kvalita a pověst toho kterého pracoviště,“ sdělil neurochirurg Síla.

Nezkušený chirurg samostatně operovat nesmí

Pokud by byl tento proces narušen, zastaví se podle něj nejen kvalitativní růst mladých chirurgů, ale také přirozený ideální personální stav a vývoj oddělení.  „Pro bezproblémový chod oddělení chirurgických oborů musí být tým lékařů sestaven od těch nejmladších, až po nezkušenější. Pokud by vypadla některá generace operatérů, byl by zásadně narušen chod oddělení, protože operatér je vždy určen podle náročnosti výkonu. Vždy zkušenější musí operovat složitější a náročnější výkony,“ vysvětlil pro ParlamentniListy.cz s tím, že naopak to neplatí.

Méně zkušený nesmí provádět složitější operace (pouze v rámci tréninku pod dohledem zkušeného). To znamená, že složení týmů chirurgů je procedura, která má nepsaná, ale jasná pravidla,“ řekl neurochirurg. Podle jeho slov ti nejzkušenější, kteří sestavují operační týmy na jednotlivé výkony, přímo ovlivňují kariérní a profesní růst každého chirurga na oddělení. „Mohou jej samozřejmě zbrzdit u takzvaně nepohodlných, nebo i urychlit (u takzvaných chovných jedinců). Tyto pravidla poslední reformy fatálně bourají!  Možnost koupit si operatéra je z tohoto pohledu úplný nonsens,“ zdůraznil zkušený operatér s 37letou praxí u těch nejsložitějších operací mozku.

Nemajetní budou operováni těmi, kdo zbudou

Podle něj je třeba si položit několik důležitých otázek. V prvé řadě, kdo z pacientů by chtěl být operován nezkušeným chirurgem. „To by mohl udělat jen masochista, sebevrah nebo člověk mdlého rozumu. To znamená, že nemajetní budou operováni tím, kdo zbude, což může vést v konečném důsledku k většímu procentu komplikací operací,“ myslí si Jan Síla, podle něhož hrozí po zavedení této novinky zahlcení zkušených a žádaných vedoucích lékařů či přednostů požadavky na operace zaplacených banálních zákroků. „Tito lidé mají zásadní odpovědnost za chod oddělení. Počínaje kvalitou lékařské a ošetřovatelské péče a konče úklidem na WC. Pokud dojde k nějakým problémům a podání stížnosti pacienta, musí se k ní vyjádřit a problém vyřešit. Bohužel hlavním kritériem při hodnocení kvality primáře nejsou jeho odborné kvality, ale je to ekonomický výsledek jeho oddělení a na druhém místě počet stížností pacientů! Přičemž o spokojenost pacientů by mělo jít všem vedoucím pracovníkům především, protože ta je přímo úměrně vázána na poptávku po jejich službách,“ uvádí ostravský neurochirurg.

Kdo bude vychovávat nové zkušené chirurgy?

Další problém však vidí v příliš malé motivaci zkušených lékařů vychovávat si konkurenci, která jim odebere značné finanční příjmy. „Jak už jsem řekl, kvalita chirurga roste s „vyoperovaností“ - to znamená počtem odoperovaných pacientů. A kdo píše operační programy včetně určení operatéra? Nový systém výrazně finančně zvýhodňuje zkušené operatéry, kteří sestavují operační programy. Přičemž by měli vypisovat mladší kolegy k výkonům podle jejich tréninkového plánu a sami u těchto výkonů zajišťovat kvalitu v rámci školení mladšího kolegy,“ vychází se svých dlouholetých zkušeností Jan Síla.

Podle něj ani toto opatření ministra Hegera nijak nezabrání, aby movití pacienti nešli za zvoleným operatérem přímo a s obálkou do kapsy jako dosud. „Naopak, opatření ministra povede ke snížení důvěry pacientů v jednotlivá pracoviště. V konečném důsledku pak k narušení výše zmíněné jemné chemie dlouhodobého budování lékařských týmů chirurgických oddělení, a tím ke všeobecnému postupnému zhoršení úrovně poskytovaných chirurgických služeb v ČR,“ řekl známý ostravský neurochirurg se zdůrazněním, že nechce obhajovat dosavadní stav. „Myslím si však, že jde o záměrné zveličování zástupného problému, při současném zavádění dalších, ne tak zdůrazňovaných, podstatně závažnějších opatření, které se negativně dotknou většiny obyvatel tohoto státu,“ uzavřel Jan Síla pro Parlamentni Listy.cz.

 

PARLAMENTNÍ LISTY     Anna Vidiševská

Zdroj: PARLAMENTNÍ LISTY

Sdílejte článek

Doporučené

Fórum: Rezidenti po česku

13. 2. 2024

Postgraduální vzdělávání lékařů v České republice probíhá značně neefektivně. Mladí lékaři tráví mnoho času na stážích, které je nikam neposouvají,…