Přeskočit na obsah

MPO varuje před analyzátorem krve bez krve, ČOI ho zakázala

Ministerstvo průmyslu a obchodu varovalo dnes občany před přístrojem AMP na analýzu krve bez kapky krve. Testy na dobrovolnících a porovnání s klasickým vyšetřením krve prokázaly, že dává zkreslené výsledky, řekl ve středu novinářům ministr Martin Kuba (ODS).

Česká obchodní inspekce (ČOI) už ve dvou kontrolovaných zařízeních používání přístroje zakázala, potvrdil její ředitel Jan Štěpánek.

"Dva ze čtyř figurantů, kteří se dlouhodobě léčí s vážným onemocněním, přístroj diagnostikoval jako zdravé. Naproti tomu u zdravých ukázal na nemoci, které neměli," shrnul zjištění Kuba.

Podle jeho odhadu je v ČR deset těchto přístrojů, mohou je mít i další zdravotnická zařízení. Kuba se chce domluvit s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) na postupu vůči poskytovatelům těchto služeb.

Kontrolní krevní testy provedli odborníci z Ústavu lékařské biologie a laboratorní diagnostiky. Jeho přednosta profesor Tomáš Zima řekl, že měření provedli u dvou žen ve věku 57 a 59 let, které nemají žádné zdravotní obtíže, u diabetika ve věku 21 let závislého na inzulinové pumpě a u muže ve věku 51 let s poruchou ledvin, který je kandidátem na dialýzu.

U pacienta s cukrovkou ukázal přístroj AMP hodnoty cukru v krvi 4,5, což jsou hodnoty zcela zdravého člověka, klasický test ukázal 22,1, tedy už vážné zdravotní ohrožení. Také pacienta se selhávajícími ledvinami označil přístroj za zdravého, i když třeba červených krvinek měl kvůli poškozeným ledvinám o polovinu méně, než je norma.

Přístroj měří 117 parametrů za šest minut, pacienti za to zaplatí kolem 3000 korun. Od lékaře pak dostanou doporučení, která jim podle Zimy mohou uškodit. Nebezpečné bylo podle něj zejména doporučení zvýšeného příjmu zeleniny pro muže s onemocněním ledvin, u kterého může zelenina s vysokým obsahem draslíků vést až k poruše srdečního rytmu.

"Pomáhejte si výrobou hormonu štěstí pastvou očí na nebi. Skrze světlo do očí občerstvíte mozek. Poskočte si radostí jako malé děti, tancujte tělem i duší," citoval jedno z doporučení profesor.

Muži s poruchou ledvin odhalil přístroj vysokou hladinu cukru, což běžný rozbor krve neukázal. Naproti tomu bylo podle přístroje u jedné z testovaných žen podezření na srdeční chorobu, což další kardiologické vyšetření vyloučilo.


ČTK                Naďa Myslivcová

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…