Přeskočit na obsah

Obřízce z jiných než zdravotních důvodů v ČR zákon nebrání

ČTK to řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Reagoval na problémy s rituální obřízkou v Německu a Rakousku. Německý soud ji nedávno označil za ublížení na zdraví. V rakouské spolkové zemi Vorarlbersko vyšlo nyní doporučení, že lékaři mohou rituální obřízku bez obav provádět.

"V Česku v této oblasti nejsou žádná omezení," řekl Sršeň. Podle zjištění ČTK se vykonávání tohoto židovského a muslimského rituálu české nemocnice nebrání, věřící se ale na ně téměř neobracejí. Dětský chirurg z Fakultní nemocnice Motol Luboš Zeman ČTK řekl, že ročně provádějí několik desítek těchto výkonů u chlapců kvůli zdravotním obtížím. U zdravého chlapce, kdy by snad důvodem mohla být víra, dělají obřízku jednou, nejvýš dvakrát do roka.

"Komunity, kde se obřízka provádí, zřejmě mají své kvalitní lékaře, kteří provedou zákrok bez komplikací. Nepřicházejí k nám tedy ani s komplikacemi," shrnul lékař. Když se operuje ze zdravotních nebo hygienických důvodů, není podle Zemana proč spěchat. Zatímco třeba nesestouplá varlata je nutno u chlapců operovat do dvou let věku, nápravu předkožky lze udělat kdykoli. Vhodné ale je provést to, než chlapec nastoupí do školy.

Rabinát Židovské obce Praha na dotaz ČTK sdělil, že poskytuje rodičům kontakt na mohela, tedy rituálního obřezávače. Dřív sídlil v Praze, byl to lékař, člen obce. Nyní si musejí rodiče domluvit mohela z Německa, Rakouska či Británie. Vedle výkonu rituální obřízky platí mohelovi také cestovní náklady.

Obřízka podle rabinátu ale ani v této komunitě není příliš častá. Určitě není povinná, záleží na rodičích, zda ji pro syna chtějí. "Z 1800 členů pražské obce asi 70 až sto je ortodoxních, pokud by měli dítě, dali by je obřezat," uvedl rabinát.

Rituální obřízku může podle rabinátu ale provádět pouze mohel. Pokud by ji provedlo běžné zdravotnické zařízení, za rituální se neuznává. Mohel bývá obvykle urolog či gynekolog, mohelské zkoušky mívají také někteří rabíni. Podle tradice byl prvním mohelem Abrahám, který na boží příkaz obřezal sebe, syna Izmaela a všechny muže ve svém táboře.

V ortodoxních komunitách vykonává práci mohela muž. V konzervativních a reformních obcích mohou získat kvalifikaci mohela také ženy. První ženou, která obřezala svého syna, byla manželka Mojžíšova Sipora. Obřízka je u Židů obřadem smlouvy s Hospodinem, znamením příslušnosti k židovskému národu. Provádí se osmý den po narození.

Podle lékařů nejsou operace na předkožce pravou obřízkou, tedy obřezáním. Předkožku jen uvolňují. Po narození bývá úzká a přilepená vnitřní plochou k žaludu. Je sterilně uzavřena, takže nebezpečí infekce nehrozí. Penis novorozenců a kojenců proto nepotřebuje zvláštní hygienu, stačí ho omývat čistou vodou při koupání.

Zeman radí minimálně do tří let věku s předkožkou nemanipulovat. Jen pokud chlapec močí nápadně slabým, úzkým proudem, nebo vznikne-li v předkožce zánět či otok, je potřeba vyhledat dětského chirurga či dětského urologa.

ČTK

Naďa Myslivcová

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené