Přeskočit na obsah

Jednání odborů s MZ o nemocnicích skončilo bez výsledku

Bez výsledku skončilo pondělní jednání odborů s ministerstvem zdravotnictví o změnách v síti nemocnic. Odboráři chtěli slyšet, co bude s nemocnicemi od ledna 2013. Zatím žádná ze 189 nemocnic nemá novou smlouvu.

Podle ministerstva se mají ptát zdravotních pojišťoven. Ty ale na tripartitu nepřišly, takže se změnila ve dvoustranné vyjednávání. Řádná tripartita se sejde až 31. října.

"Odcházíme prakticky se žádnou domluvou," řekla ČTK viditelně rozhořčená předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková. Nemocnice i zaměstnanci jsou podle ní v obrovské nejistotě. Nevědí, jestli zůstanou fungovat všechny stávající nemocnice, nebo se některé zruší. Příslib nové smlouvy má zatím 53 nemocnic.

Odboráři se z podkladů pojišťoven dozvěděli, že restrukturalizací se má ušetřit v lůžkové péči 1,6 až 2,5 miliardy korun. Obávají se, že šetřit se bude na poskytování péče a na pacientech, prodlouží se čekání na operace.

"Restrukturalizace má vést ke zvýšení vnitřní efektivity systému. To, že máme zbytná lůžková zařízení, vyplývá z řady rozborů," řekl ČTK náměstek pro zdravotní pojištění Petr Nosek. "Zazněly dnes apely, aby ministerstvo do jednání o smlouvách zasáhlo a rozhodlo. My tuto kompetenci nemáme," dodal legislativní náměstek Martin Plíšek.

Na dnešní tripartitu odmítli zaměstnavatelé přijít, prý ministerstvo neposlalo včas podklady. Podle nemocnic ale stojí za krokem zaměstnavatelů zdravotní pojišťovny, nechtějí prý mluvit o rušení nemocnic před volbami.

"Odcházíme hrubě nespokojeni," řekl ČTK právník Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN). Na jednání přišly nemocnice "pod křídly" odborářů a i přes odmítnutí Unie zaměstnavatelských svazů, jejímž jsou nemocnice i pojišťovny členy.

"Upozornili jsme ministerstvo, že není povinnost nemocnic mít uzavřenou smlouvu, ale pojišťoven ze zákona zajistit pro své pojištěnce péči i v nemocnicích. Za dodržení zákona z hlediska obecného dohledu ministerstvo nese zodpovědnost," řekl Fiala.

Podle Noska se mají odbory ptát na smlouvy pojišťoven a mají směřovat tlak na ně, ne na ministerstvo. Plíšek se pozastavil nad tím, že v jedné řadě seděli na jednání odboráři se zaměstnavateli, místo aby spolu vyjednávali.

K obavám odborářů ze zrušení až poloviny nemocnic Nosek uvedl, že není jediný věcný důkaz, že by se něco takového chystalo. "Je to založeno pouze na rétorice odborů a jejich naprosto chybném výkladu nařízení vlády o časové a místní dostupnosti péče," zdůraznil.

V rámci kampaně odborů, nemocnic a pacientů mohou občané podepisovat petici za záchranu nemocnice ve svém regionu. Podle ministerstva ale petiční výbor jen zbytečně straší obyvatele.


ČTK                 Naďa Myslivcová

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené