Přeskočit na obsah

Žaloudík: O rušení lůžek a nemocnic se má jednat veřejně

O podobě českého zdravotnictví by se podle stínového ministra zdravotnictví ČSSD a senátora Jana Žaloudíka nemělo rozhodovat za zavřenými dveřmi. Známý onkolog kritizuje postup ministerstva Leoše Hegera (TOP 09) ve věci rušení nemocničních lůžek, které může podle odborů vést k zániku části zařízení. Nemocnice zatím nemají od pojišťoven potvrzeno, že budou moct fungovat příští rok.

"O veřejných zdrojích se rozhoduje neveřejně, to mi vadí," uvedl Žaloudík na tiskové konferenci v Lidovém domě, na které byla také předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Připomenula, že zatím žádná ze 189 nemocnic nemá novou smlouvu. Nemocnice i zaměstnanci jsou v nejistotě. Nevědí, jestli budou fungovat všechny nemocnice, nebo se některé zruší. Příslib nové smlouvy má zatím 53 nemocnic.

Pondělní jednání odborů na ministerstvu skončilo podle Žitníkové bez výsledku, zástupci pojišťoven na něj nedorazili. Opoziční ČSSD jediná vyslyšela žádost odborů o řešení této věci, uvedla.

Žitníková připomenula, že podle nového zákona má doba dojezdu do nemocnice trvat maximálně jednu hodinu. To by podle ní mohlo znamenat zánik poloviny nemocnic, i když všech 61.000 lůžek je obsazeno 61.000 pacienty.

"Kam půjdou ti lidé, oni nezmizí," uvedla s tím, že rušením lůžek se prodlouží čekací lhůty na léčbu. Z podkladů pojišťoven se odboráři dozvěděli, že restrukturalizací se má ušetřit v lůžkové péči 1,6 až 2,5 miliardy korun.

Podle ministerstva má restrukturalizace vést ke zvýšení vnitřní efektivity systému. "To, že máme zbytná lůžková zařízení, vyplývá z řady rozborů," řekl po pondělním jednání náměstek pro zdravotní pojištění Petr Nosek.

"Zazněly dnes apely, aby ministerstvo do jednání o smlouvách zasáhlo a rozhodlo. My tuto kompetenci nemáme," dodal legislativní náměstek Martin Plíšek. Stát se jí podle ČSSD zbavil, když letos začátkem roku posílil pravomoci pojišťoven.

V rámci kampaně odborů, nemocnic a pacientů mohou občané podepisovat petici za záchranu nemocnice ve svém regionu. Podle ministerstva ale petiční výbor jen zbytečně straší obyvatele. Žitníková dnes vyzvala veřejnost k podpoře petice.

 

ČTK

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…